Duurzaamheid? Bestaat die wel?

02 FEB 2022 09:00 | Jan A. van der Sluijs

Duurzaamheid? Bestaat die wel?

Er is een boekje verschenen dat waarschuwt dat circulariteit niet echt bestaat.

En een razendsnelle ondergang van de mensheid voorziet als de groei van de wereldbevolking niet beëindigd wordt. De titel en schrijver: ‘Onze primaire uitdaging: De groei van de wereldbevolking beëindigen’ door Jan A. van der Sluijs.

Volgens het boekje is de bevolkingsgroei alleen te stoppen door een mondiale bevolkingspolitiek aan de hand van een één kind-beleid. Het zet alle factoren op een rij die daarbij een rol spelen. In de optiek van de schrijver zijn ook een nieuwe interactie nodig tussen bewuste mensen en autonome staten en maatschappelijke hervormingen, die vragen om wat hij een mentale reanimatie en een morele revitalisering van de gehersenspoelde westerse mens noemt.

Het boekje geeft ook een integrale behandeling van de klimatologie en het broeikaseffect, de uitputting van onze aardse bronnen en de afbraak van onze leefomgeving. Welke opties hebben wij, wat is wel of niet zinvol?

Twee dingen staan in het boekje centraal. In de eerste plaats dat de snelle ondergang van de mensheid voorkomen wordt en dat de mens, onder behoud van zijn rechten en vrijheden op een leefbare aarde kan voortbestaan. Bij een harmonische samenwerking tussen mensen en staten. En in de tweede plaats dat wij oog moeten hebben voor de werkelijkheid en het primaat van de Natuur (met een hoofdletter). Dit komt neer op een nieuwe perceptie van de werkelijkheid.

Het boekje bevat ook een hoofdstuk over corona en is verkrijgbaar in de boekhandel en bij de uitgever op e-mail janavandersluijs2@gmail.com.

Meer binnen de rubriek Uitgeverij