'Meer controle nodig op veiligheid van stapelbedden in vakantiehuisjes'

10 MEI 2023 10:45 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Mieke Cotterink, onderzoeker kinderveiligheid, VeiligheidNL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Celine (4) zat levensgevaarlijk klem in stapelbed: ‘Ik had geen minuut later moeten binnenkomen’ | Binnenland | AD.nl

Een meisje van vier jaar is afgelopen week bekneld geraakt in een stapelbed in een vakantiehuisje. Een levensgevaarlijk situatie die waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor de veiligheid van stapelbedden in vakantiehuisjes.

Om ongelukken met kinderen die slapen in een stapelbed te voorkomen, zijn veiligheidseisen opgesteld. Deze zijn vastgelegd in een norm die geldig is in heel Europa. Eén van de eisen is dat het bovenste bed een vaste opstaande rand heeft, zodat een kind niet uit het bed kan rollen.

Een andere belangrijke eis is dat er geen openingen zijn waar een kind wel met het lichaam door kan, maar niet met het hoofd. Dit betekent geen openingen tussen 7.5 centimeter en 20 centimeter. Deze openingen zijn levensgevaarlijk: als een kind erin zakt kan het hoofd bekneld raken, waardoor het kind kan stikken.

Het probleem is dat in vakantiehuisjes soms gebruik gemaakt wordt van verouderd of tweedehands meubilair. Dat voldoet niet altijd aan de veiligheidseisen. Daarom is het belangrijk om hier als verhuurder alert op te zijn en dit te controleren. En bedden die onveilig zijn te vervangen. Plaats daarnaast een waarschuwing op het stapelbed, dat het bovenste bed niet bedoeld is voor kinderen jonger dan zes jaar.

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme