Einride sluit partnerschap met AB InBev om elektrisch vrachtvervoer te transformen

01 DEC 2022 11:47 | Einride
  • Einride, een vooraanstaande Europese speler op het vlak van digitaal, elektrisch en autonoom transport, lanceert haar diensten in de Benelux.
  • De lancering gebeurt samen met 's werelds grootste brouwer, AB InBev en omvat 6 volledig elektrische vrachtwagens voor zwaar transport.
  • Hierdoor verwacht de Belgische brouwer een CO2-reductie van 500 ton per jaar te behalen. 

1 december 2022 – Einride en AB InBev kondigen vandaag hun samenwerking in de Benelux aan. Met de volledig elektrische vloot van vrachtwagens voor zwaar transport tussen Brussel en Leuven zal de brouwer naar verwachting haar CO2-uitstoot jaarlijks met 500 ton verlagen.

"De Benelux is het kloppend hart van Europa en de plaats bij uitstek om veranderingen in de hele Europese Unie tot stand te brengen", zegt Robert Falck, CEO en oprichter van Einride. "In de afgelopen tien jaar heeft de EU de uitstoot van broeikasgassen in elke sector verminderd, met uitzondering van de transportsector. Daar is de uitstoot alleen maar toegenomen, waarbij vrachtvervoer over de weg verreweg de grootste vervuiler blijft. Het is de hoogste tijd om actie te ondernemen om de doelstelling van een halvering van de uitstoot tegen 2030 te halen. Met onze toonaangevende technologie, die vanaf het begin af aan elektrisch is geweest, willen we bijdragen aan significante emissiereducties, zodat Europa de leiding kan nemen in de wereldwijde race naar net zero."

Samenwerking met 's werelds grootste brouwer, AB InBev

Vanaf begin 2023 zal AB InBev samenwerken met Einride om het voortouw te nemen in de grootschalige uitrol van zwaar elektrisch transport op Belgische bodem. Concreet worden in een eerste fase 6 elektrische Einride trucks in gebruik genomen tussen Brussel en Leuven, gecombineerd met de ontwikkeling, installatie en bouw van de oplaadinfrastructuur. 

Deze vrachtwagens zullen worden ingezet rondom Leuven en Brussel en zal de brouwer helpen in haar ambitie om tegen 2040 net zero te zijn in haar gehele toeleveringsketen: "Wij kopen geen dieseltrucks meer aan en zullen elke dieseltruck die is afgeschreven, stelselmatig vervangen door een elektrische variant. Aangezien we volgend jaar beginnen met de brede inzet van elektrische voertuigen voor stadsleveringen in Gent, Brussel, Luik en Leuven, is het partnerschap met Einride voor elektrisch zwaar transport op de middellange afstand de volgende stap in onze “Green Logistics” strategie. Als de omgeving waarin we werken duurzamer wordt, zal ook de kwaliteit van de natuurlijke ingrediënten om bier te brouwen, daar beter van worden", aldus Philippe Seminck, AB InBev’s Logistics Director voor de Benelux en Frankrijk.

Einride's eerste ecosysteem voor het vrachtvervoer

Einride draagt bij aan een kosteneffectieve toekomst voor vrachtvervoer. Daarvoor zet het haar intelligente platform Einride Saga in. Gecombineerd met de inzet van elektrische en autonome vloten, laadinfrastructuur en connectiviteitsnetwerken, levert Einride haar klanten een totaaloplossing. Het bedrijf is de toonaangevende operator van zwaar elektrisch vervoer in Zweden en de VS en kondigde onlangs lanceringen aan in Duitsland en Noorwegen. In deze markten telt Einride industriële giganten zoals het Haier-bedrijf GE Appliances en Electrolux onder haar klanten. Bedrijven die al in zee zijn gegaan met Einride hebben een reductie van hun CO2-uitstoot tot wel 90% vastgesteld, terwijl ze qua kosten concurrerend bleven.

De samenwerking met AB InBev in België is slechts het begin van Einride's expansie in de regio, waar het binnenkort een nog grotere bijdrage wil leveren aan het herontwerpen van de transportsector door meer klanten toe te voegen in België, Nederland en Luxemburg.

Over Einride 

Einride ontwerpt, ontwikkelt en implementeert technologieën voor innovatief en autonoom vrachtvervoer. Door een betrouwbaar ecosysteem op te bouwen werkt het Zweedse technologiebedrijf aan een schaalbare en kostenefficiënte toekomst voor transport van goederen. Het intelligente platform Einride Saga, elektrische en autonome vloten, laadinfrastructuur en connectiviteitsnetwerken spelen daarbij een sleutelrol. Het in 2016 opgerichte Einride werd in 2019 het eerste bedrijf ter wereld dat een autonoom, elektrisch voertuig inzette op de openbare weg. In 2022 kreeg het als eerste bedrijf goedkeuring om het voertuig op een Amerikaanse openbare weg te laten rijden. Voor meer informatie, surf naar einride.tech.

Over AB InBev

De oorsprong van AB InBev’s activiteiten gaan terug tot 1366 naar de brouwerij Den Hoorn, gevestigd in Leuven. De brouwer is bekend van iconische bieren als Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden en Tripel Karmeliet. Onze bedrijfsmissie is ‘Dream Big To Create a Future with More Cheers’. De 5 brouwerijen van AB InBev (Leuven, Jupille, Hoegaarden, St-Pieters-Leeuw en Buggenhout) vormen het kloppend hart van de Belgische onderneming.

 

Meer binnen de rubriek Duurzaam ondernemen