Aspirine®, de bekendste pijnstiller ter wereld, bestaat 120 jaar. Elke dag nog helpt Aspirine miljoenen mensen bij pijn of koorts. En ook na meer dan een eeuw investeert Bayer nog steeds in onderzoek en ontwikkeling van Aspirine®. Met goede reden, want het actieve ingrediënt - acetylsalicylzuur - geeft tot op vandaag nieuwe geheimen prijs. Het verhaal dat bij Bayer in 1897 begon, is dus nog lang niet uitverteld.
Pijn is helaas de wereld nog niet uit. Ook de 'alledaagse' niet. Zo heeft wereldwijd ongeveer 50% van de volwassenen dagelijks last van hoofdpijn of migraine[1], 1 op de 10 van lage rugpijn[2], 150 miljoen mensen lijden pijn door artrose[3] en liefst 4 miljard mensen hebben regelmatig tandpijn[4]. Om nog maar te zwijgen van keelpijn, menstruatiepijn, spier- en gewrichtspijn, artritis en 'lichaamspijn' bij griep. Kwalen, waarvoor miljoenen mensen vertrouwen op Aspirine®, de bekende pijnstiller van Bayer.
Een toevallige ontdekking?
Zoals dat wel vaker gaat met historische uitvindingen, is ook het verhaal van Aspirine® is op zijn minst inspirerend. De Griekse arts Hippocrates en de vader van plantkunde Theophrastus waren al op de hoogte van de pijnstillende eigenschappen van wilgenbastextract. In het begin van de jaren 1800 was het gelukt om uit het extract salicylzuur als actief bestanddeel te verwerken. Maar omdat het bittere salicylzuur misselijkheid en maagirritatie veroorzaakte, gingen wetenschappers op zoek naar een beter te verdragen vorm.
Zo gebeurde het dat in de Bayer laboratoria in Wuppertal dr. Felix Hoffmann, op zoek naar een middel voor zijn aan reuma lijdende vader, er in 1897 in slaagde om salicylzuur chemisch te veranderen. Met behulp van een proces genaamd acetylering werd chemisch zuiver en stabiel acetylsalicylzuur verkregen. Door dit proces werd de stof meer tolerant op de mucosale membranen van de maag. Aspirine® was geboren, tot grote tevredenheid van Hoffmanns vader. Aanvankelijk werd Aspirine® verkocht in poedervorm, niet veel later werden er tabletten van gemaakt.
Pijnstiller….
Het medicijn was dan wel effectief, maar niemand wist waarom. Pas in de jaren ’70 ontrafelde de Britse farmacoloog Sir John R. Vane het tot dan toe mysterieuze werkingsprincip. Hij ontdekte dat de werkzame stof van Aspirine, acetylsalicylzuur, de prostaglandinesynthese remt. Prostaglandines zijn weefselhormonen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van pijn in het lichaam.[5]
Vane kreeg in 1982 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor deze ontdekking.
...en koortsbestrijder
Verkoudheid en de griep zijn de meest voorkomende infectieziekten die wereldwijd miljoenen mensen beïnvloeden, en koorts is een manier waarmee het lichaam zich beschermt tegen virussen of bacteriën. Ongeveer 3 tot 5 miljoen mensen vallen elk jaar en prooi aan de griep tijdens de herfst en winter.[6] Door de prostaglandinesynthese te remmen, vermindert acetylsalicylzuur niet alleen koorts, maar tempert het ook de typische griepachtige symptomen, zoals hoofdpijn, keelpijn en lichaamspijn.
De samenstelling van Aspirine® werd steeds verbeterd en er zijn ondertussen verschillende vormen beschikbaar. De “klassieke” Aspirine® die snel hoofdpijn verlicht, Aspirine®-C, in combinatie met vitamine C, goed tegen de symptomen van griep en verkoudheid en Aspirine® kauwtablet die gemakkelijk in te nemen is bij koorts en pijn.
Over Bayer: Science For A Better Life
Bayer is een wereldwijd opererende onderneming met kernactiviteiten in de Life Science-sectoren van de gezondheidszorg en de landbouw. Bayer werkt met zijn producten en diensten voor het welzijn van de mens en draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven. Tegelijkertijd creëert Bayer waarde door innovatie, groei en een hoog winstpotentieel. Het concern staat voor duurzame ontwikkeling en erkent zijn rol als sociaal en ethisch verantwoordelijke ‘corporate citizen’. In het boekjaar 2016 had Bayer ca. 115.200 medewerkers en een omzet van 46,8 miljard euro. De investeringen bedroegen 2,6 miljard euro en de R&D-uitgaven 4,7 miljard euro. Deze cijfers bevatten die van de hoogwaardige polymeren-business, die op 6 oktober 2015 als zelfstandige onderneming onder de naam Covestro naar de beurs gebracht werd. Voor meer informatie, zie www.bayer.nl.
[1] http://www.ihateheadaches.org/headache-statistics.html, and, http://www.iasp-pain.org/files/Content/ContentFolders/GlobalYearAgainstPain2/HeadacheFactSheets/1-Epidemiology.pdf.
[2] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs277/en/, and, https://consumer.healthday.com/bone-and-joint-information-4/backache-news-53/low-back-pain-leading-cause-of-disability-worldwide-study-686113.html.
[3] Priority Medicines for Europe and the World 2013 Update, http://www.who.int/medicines/areas/priority_medicines/Ch6_12Osteo.pdf.
[4] Marcenes W, et al. Global burden of oral conditions in 1990-2010: a systematic analysis. J Dent Res 2013 Jul; 92(7):592-7, doi: 10.1177/0022034513490168.
[5] Awtry EH and Loscalzo J. Aspirin. Circulation 2000; 101:1206-1218. Insel PA. 1996. Analgesic-Antipyretic and Antiin ammatory Agents and Drug Employed in the Treatment of Gout. In: Hardman JG, Limbird LE, editors. The Pharmacological Basis of Therapeutics. 9th ed. New York: McGraw Hill; p. 617-657. 5Schroer K and Voelker M. NSAIDS and Aspirin: Recent Advances and Implications for Clinical Management. In A. Lanas (ed.), NSAIDs and Aspirin, DOI 10.1007/978-3-319-33889-7_7.
[6] World Health Organization, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/index.html.
Dit is een origineel bericht van Bayer BV
Ga naar alle berichten van deze organisatie.