CARE uit ernstige bezorgdheid over verslechterende situatie in Libanon

24 SEP 2024 08:45 | CARE Nederland

Gisteren was de dodelijkste dag in Libanon in jaren. Naarmate het geweld dramatisch toeneemt, roept CARE op tot een onmiddellijke de-escalatie en start het een humanitaire respons om de getroffen ontheemde bevolkingsgroepen te helpen. 

23 september 2024 was de dodelijkste dag in Libanon in jaren, met 300 luchtaanvallen op meerdere locaties op één dag. Deze aanvallen hebben bijna 500 mensen het leven gekost en minstens 1.500 mensen gewond achtergelaten. Naar verwachting zal dit aantal, nu de reddingswerkzaamheden in volle gang zijn, dramatisch stijgen. Naast het groeiend aantal burgerslachtoffers worden duizenden gezinnen gedwongen hun huizen te ontvluchten. 

Meer dan 100.000 mensen zijn tussen oktober 2023 en september 2024 ontheemd geraakt, en het aantal ontheemden zal naar verwachting verder toenemen na de door Israël uitgevaardigde massale evacuatiebevelen aan bewoners van Zuid-Libanon en de Bekaa-vallei. 

"De situatie is hier in Libanon zeer gespannen. Alle wegen die naar Beiroet leiden vanuit het zuiden en de Bekaa-vallei zijn nu overvol met mensen die proberen te ontsnappen aan de bombardementen, alles achterlatend. Scholen en andere locaties die als opvangplaatsen kunnen dienen, worden in kaart gebracht. Mensen leven al wekenlang in angst, terwijl het land zich al in een ernstige economische crisis bevindt en nog steeds aan het herstellen is van de explosie in de haven van Beiroet vier jaar geleden. Burgers betalen de hoogste prijs, en vrouwen en meisjes worden onevenredig zwaar getroffen. De bevolking van Libanon heeft dringend hulp nodig om deze nieuwe crisis het hoofd te bieden," aldus Michael Adams, landendirecteur van CARE in Libanon. 

Bijna de helft van de bevolking (44%) leefde in 2024 al onder de armoedegrens, met veel mensen die kampen met voedselonzekerheid. Ziekenhuizen draaiden voor deze crisis al op minimale middelen en beschikken niet over de capaciteit om met een grootschalige crisis om te gaan. 

Sinds oktober 2023 heeft CARE International in Libanon voedselpakketten en kant-en-klare maaltijden uitgedeeld aan ontheemde families, met de steun van lokale maatschappelijke organisaties en de VN. CARE Libanon wil zijn respons opschalen om door te gaan met het verstrekken van voedsel en water, evenals niet-voedselproducten zoals kussens, matrassen en dekens aan ontheemde vrouwen, mannen en kinderen. CARE blijft ook samenwerken met Libanese vrouwenorganisaties en vrouwenrechtenorganisaties om degenen die op de vlucht zijn te beschermen tegen het verhoogde risico op gender gerelateerd geweld en seksuele uitbuiting en misbruik. Dit omvat het uitdelen van broodnodige hygiënekits aan mensen die hun huizen met niets hebben verlaten. 

We roepen alle partijen in het conflict op om de situatie onmiddellijk te de-escaleren en akkoord te gaan met een onmiddellijke wapenstilstand. Het internationaal humanitair recht moet worden gerespecteerd. Partijen moeten hun verplichtingen nakomen om burgers te beschermen. “Het is uiterst zorgwekkend om opnieuw in deze regio een totaal gebrek aan respect te zien voor internationaal gemaakte afspraken die bedoeld zijn om burgers en hulpverleners in oorlogssituaties veilig te houden” zegt Reintje van Haeringen, directeur van CARE Nederland. 

Alle partijen moeten onmiddellijk de vijandelijkheden staken en veilige, onbelemmerde toegang tot humanitaire hulp voor de getroffenen mogelijk maken. "Humanitaire organisaties zoals CARE en onze partners kunnen geen mensen bereiken onder bombardementen. Ook humanitaire hulpverleners moeten worden beschermd," voegde Michael Adams eraan toe. 

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen