Nederlanders omarmen een nuchtere start én houden vol in 2024

03 JAN 2024 09:00 | World of Nix

Dry January is op 1 januari weer van start gegaan. En ieder jaar doen meer mensen mee aan deze nuchtere maand. Volgens de oprichters van alcoholvrije slijterij World of Nix is alcoholvrij een blijvende trend.

De lijst van voordelen van stoppen met drinken is namelijk eindeloos. Denk aan geen katers meer, betere slaap, verhoogde vitaliteit, verbeterde weerstand, stralende huid, gewichtsverlies, beter seksleven, positiever humeur, betere sportprestaties, en minder risico op ernstige ziekten. Daar begint Nederland zich bewust van te worden.

De afgelopen jaren is het volume alcoholvrij bier, wijn en ‘sterke drank’ enorm toegenomen in Nederland. In twaalf jaar tijd steeg het volume van alcoholvrij bier met 17 procent per jaar, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Brouwers. 1 op de 15 biertjes was in 2022 alcoholvrij. 

Flexdrinkerstrend

In vergelijking met vijftien jaar geleden, is Dry January heel normaal geworden. Veel mensen haken in en kiezen voor een maandje zonder. Volgens oprichter Wim Boekema van World of Nix is januari altijd een geweldige maand om in de slijterij te staan. Maar hij en medeoprichter Frederike de Groot zien ook in de rest van het jaar de populariteit van hun slijterij groeien.

“De flexdrinkerstrend is heel groot aan het worden”, zegt De Groot. “Je hoort het in podcasts en op de radio, en je ziet het in bladen en op Instagram en TikTok.” Minder drinken op een avond en niet meer elke dag of doordeweeks, is de nieuwe trend onder verschillende generaties, ziet zij. “Drink mindful, gericht op je gezondheid.” 

Onderzoek

Steeds meer organisaties geven ook de rol van alcohol in de maatschappij aan. Zo is KWF in 2023 een campagne gestart om bewustzijn over de relatie van alcohol en kanker te creëren, en doen het RIVM en de WHO (World Health Organisation) steeds meer onderzoek naar alcohol.

Onderzoek laat ook zien dat alcoholvrije drank mensen helpt om minder te drinken. Zo toont onderzoek van Club Soda en het Nationaal Bieronderzoek aan dat mensen steeds meer alcoholvrij drinken op momenten wanneer ze normaal gesproken alcohol hadden gedronken. Ook blijkt uit een recent gepubliceerd Japans onderzoek dat mensen die alcoholvrij drinken significant minder alcohol gaan drinken. Alcoholvrij drinken leidt dus tot een gezondere samenleving.

Hoge sociale druk

Maar een alcoholvrije maand kan uitdagend zijn; er is namelijk een hoge sociale druk om mee te drinken. De verleiding om iets anders dan water te drinken is groot en de angst 'iets te missen' speelt ook een grote rol.

Een leuke alcoholvrije cocktail of goede sparkling wijn geeft dan een mooi alternatief. Volgens Boekema zijn mensen altijd enorm verbaasd over de kwaliteit en smaak van de alcoholvrije dranken. Dat helpt zeker mee in het nog populairder maken van deze nuchtere trend.

Over World of Nix

World of Nix, een Nederlands bedrijf gelanceerd in 2021 door oprichters en ondernemers Wim Boekema en Frederike de Groot, heeft de missie om mensen die geen alcohol willen drinken een hoogwaardig alternatief te bieden zodat zij ontdekken dat alcoholvrije dranken – naast gezonder – ook erg lekker zijn. Met een breed assortiment aan alternatieve alcoholvrije spirits, wijnen en bieren, bestaat het portfolio uit meer dan 250 wereldwijd geselecteerde alcoholvrije dranken, die samengesteld zijn op basis van persoonlijke nosing en tasting. World of Nix opende in juli 2021 in Haarlem de eerste alcoholvrije slijterij van Nederland, inmiddels zijn er ook slijterijen in Amsterdam en Tilburg. Via de website www.worldofnix.com bezorgt het bedrijf in heel Nederland en daarbuiten. Verder partnert het bedrijf met sterrenrestaurants in heel Nederland om de beste alcoholvrije dranken ook daar op de kaart te zetten.

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca