'Zonder training van medewerkers mislukken veel AI-projecten'

28 MEI 2025 10:37 | ING Bank
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Samantha Reilly

Aanleiding:
SER waarschuwt: Nederland niet klaar voor AI-veranderingen op werkvloer

De oproep van de Sociaal-Economische Raad (SER) om kunstmatige intelligentie (AI) met meer urgentie te omarmen is terecht. Slechts 23 procent van de Nederlandse bedrijven maakt momenteel gebruik van AI. Dat lage percentage is zorgwekkend. 

Opvallend genoeg ligt het probleem niet bij de technologie zelf, maar bij de mens. AI raakt aan de autonomie van medewerkers. Het verandert werkprocessen en de aard van werk zelf: van uitvoeren naar controleren, van doen naar regisseren. Dat vraagt om andere vaardigheden, zoals het interpreteren van modeluitkomsten en het begrijpen van risico’s die met AI samenhangen.

Veel medewerkers die voorheen niets met IT te maken hadden, krijgen daar nu wel mee te maken. Zonder training en begeleiding leidt dat tot weerstand. En die weerstand is vaak de reden dat AI-projecten mislukken.

Zonder visie en vaardigheden geen AI-succes

Bedrijven doen er daarom goed aan om AI niet van bovenaf op te leggen, maar samen met de mensen die ermee gaan werken. Verandermanagement is daarbij cruciaal: mensen moeten geholpen worden om mee te bewegen. AI-geletterdheid moet breed worden ontwikkeld, op alle niveaus in de organisatie.

Werkgevers hebben hierin een belangrijke rol. Ze moeten investeren in kennis, vaardigheden en een heldere visie op hoe AI hun bedrijf en processen verandert. Maar ook de overheid speelt een rol. In China bijvoorbeeld krijgen kinderen al op de basisschool les in AI. Zo groeit daar een generatie op die klaar is om met de technologie te werken en klaar is voor de toekomst.

Als we deze ontwikkelingen niet serieus nemen blijft de adoptie van AI in Nederland steeds verder achter. En dan missen we niet alleen economische kansen, maar ook de kans op mensgericht werk in een digitale toekomst.

Samantha Reilly is sectorspecialist TMT-ICT en duurzame energie bij ING Sector Banking.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media