Er komen er weer honderdduizenden bomen bij

31 OKT 2022 07:58 | Stichting Nationale Boomfeestdag

Op 16 november 2022 planten weer duizenden leerlingen van basisscholen in heel Nederland een boom bij hen in de buurt. Het is dan de Nationale Boomfeestdag, de 65ste editie! In bijna alle gemeenten laten de leerlingen op die dag zien dat ze groene vingers hebben. Zij planten bomen in hun eigen leefomgeving. Omdat de kinderen met het planten van de bomen een bijdrage leveren aan de beleidsdoelen op het gebied van natuur, gezondheid en klimaatadaptatie, worden ze in veel gemeenten geholpen door de burgemeester, de wethouder en gemeenteraadsleden. Ook steken de Gedeputeerde, de Commissaris van de Koning en de Dijkgraaf van het Waterschap tijdens de Nationale Boomfeestdag regelmatig de handen uit de mouwen.

Marleen van den Ham (directeur-bestuurder Stichting Nationale Boomfeestdag) vindt het geweldig te mogen ervaren hoe de Boomfeestdag inmiddels als traditie van de ene op de andere generatie wordt overgedragen: “Een jaarlijks terugkerend natuurfeest dankzij de tomeloze inzet van ontelbare lokale vrijwilligers en medewerkers van overheden, natuurorganisaties, NME-centra, basisscholen en véle andere betrokken partijen.“

65 jaar Boomfeestdag

Staatsbosbeheer richtte in 1957 de Boomfeestdag op. Op 10 april 1957 werd de eerste Boomfeestdag, toen nog Boomplantdag geheten, georganiseerd. In dat jaar plantten 1.600 leerlingen in Apeldoorn enkele honderden bomen. Sinds die tijd is de Boomfeestdag uitgegroeid tot een fenomeen en planten elk jaar 100.000 kinderen zo’n 200.000 bomen en struiken. Van den Ham: “Al die planters samen, dat zijn er inmiddels zo’n 5 miljoen in de leeftijd van 7 tot 77 jaar, hebben Nederland de afgelopen 65 jaar met ruim13 miljoen bomen vergroend! En daarmee is ons land gezonder, koeler, schoner en meer biodivers geworden”.

Een onvergetelijke ervaring

Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in aanraking brengen met bomen en bossen om hen zo inzicht over de natuur bij brengen. Van den Ham: “Het planten van een boom is voor kinderen een onvergetelijke ervaring. Veel van de planters van vroeger weten nog precies waar ‘hun’ boom staat. En die boom blijft altijd net iets meer speciaal dan andere bomen.” Kinderen ontdekken door het planten van een boom dat ze zelf heel laagdrempelig iets kunnen doen voor beter klimaat en voor een gezondere leefomgeving. Het stimuleert hen om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur.

Natuureducatie

Veel scholen, BSO’s en Natuur- en Milieucentra organiseren rondom de Nationale Boomfeestdag een themaweek over bomen en bossen. Leerlingen planten niet alleen bomen, ze krijgen ook les uit de Bomenmap van Stichting Nationale Boomfeestdag, maken doe-opdrachten op het schoolplein of gaan met de boswachter op excursie in een park of in het bos.

In iedere gemeente wordt de Nationale Boomfeestdag zo ingevuld dat het past bij de lokale situatie. Van den Ham is er trots op dat de Nationale Boomfeestdag volop in de belangstelling staat. “Het zorgt er voor dat een nieuwe generatie klaar staat die bomen en natuur op waarde weet te schatten en dat is een heel motiverende gedachte.”

Boomfeestdag 1957

Boomfeestdag

Voor informatie over de Nationale Boomfeestdag in jouw gemeente kun je bellen met de betreffende gemeente en vragen naar de ‘contactpersoon Boomfeestdag’. Voor aanvullende informatie, downloadable fotomateriaal en/of interview aanvragen kunt u contact opnemen met: Stichting Nationale Boomfeestdag info@boomfeestdag.nl Angela Knook 013 - 707 48 50 / 06-51206953

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws