40 procent jongeren weet niet of ze groene of grijze stroom hebben

14 SEP 2021 08:47 | Zonneplan B.V.

Bijna veertig procent van de Nederlanders tussen de 16 en 29 jaar weet niet of hij/zij een groen of grijs energiecontract heeft. Daarmee scoren de (bijna)-twintigers haast twee keer zo slecht als de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan onder 405 respondenten, uitgevoerd door PanelWizard. Opvallend is verder dat het percentage jongeren met een grijs contract wel overeenkomt met het gemiddelde, terwijl het percentage groene contracten ruim onder het Nederlandse moyenne ligt.

Zonneplan zocht uit in hoeverre groene en grijze stroom een thema is dat leeft in Nederland. Steeds meer energieleveranciers bieden namelijk standaard alleen nog groene stroom aan. Daardoor bestaat het vermoeden dat de keuze tussen groen en grijs steeds minder een bewuste wordt. Dat blijkt ook uit de onderzoeksresultaten: ruim één op de vijf Nederlanders weet niet of ze groene of grijze stroom hebben. Met name de jongeren trekken dit getal omhoog.

Groen is niet per se duurzaam

Dat jongeren minder bezig zijn met de 'kleur' van hun energiecontract wil overigens niet zeggen dat zij minder waarde hechten aan duurzaamheid. Dat stelt energiespecialist Glenn van der Linde van Zonneplan. "Een groot deel van de jongeren zal begin 2018 de aflevering van Zondag met Lubach over de certificatenhandel wel gezien hebben. Deze leeftijdscategorie is juist bewust bezig met duurzaamheid. Veel van hen weten waarschijnlijk wel dat het begrip 'groene' stroom in de meeste gevallen puur voor de bühne is."

Duurzaamheid steeds belangrijkere overstapreden

Uit de Energiemonitor 2021, op 1 juni gepubliceerd door de ACM, bleek dat duurzaamheid een steeds belangrijkere beweegreden wordt om over te stappen. Waar in 2019 en 2020 nog respectievelijk 11 en 13 procent van de Nederlanders aangaf uit groene overwegingen over te stappen, steeg dit percentage in 2021 naar 16 procent. Besparen op de maandlasten blijft met 56 procent overigens veruit de belangrijkste reden om over te stappen.

Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van een representatief panel van 405 Nederlanders. Beide geslachten zijn hierin gelijk vertegenwoordigd, evenals de diverse leeftijdscategorieën. De steekproefgrootte is betrouwbaar met een foutmarge van 5% en een betrouwbaarheidsniveau van 95% (zie bijgevoegde afbeelding, gecheckt via https://nl.checkmarket.com/steekproefcalculator/). Een pdf van het databestand met de onderzoeksresultaten is bijgevoegd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frank Breukelman van Zonneplan. Telefoonnummer: 06 48398534 Emailadres: frank.breukelman@zonneplan.nl Bijgevoegde afbeeldingen zijn door Zonneplan vervaardigd en mogen gepubliceerd worden.

Meer binnen de rubriek Economie en geld