4e Black Heritage Festival hele maand juni 2024 in Amsterdam, Almere, Leiden en Rotterdam

23 MEI 2024 10:55 | Stichting Untold

Amsterdam, 23 mei 2024 - Stichting Untold presenteert de 4e editie van het Black Heritage Festival (BHF) dat plaatsvindt van 1 juni tot 1 juli 2024. Het festival staat in het teken van Afro-futurisme en biedt een gevarieerd programma met lezingen, seminars en panelgesprekken, muziek- en dansworkshops, de dans masterclass Pantsula, de theatervoorstelling UMA en het Keti Koti Concert die cultuur en de kracht en schoonheid van de Afrikaanse diaspora vieren. 

Fotobijschrift: Bijgeleverd beeldmateriaal is vrij van rechten, mits naamsvermelding fotograaf Les Adu.

Nieuw: Theatervoorstelling UMA

Het festival trapt af met de theatervoorstelling ‘UMA’; regie Raymi Sambo, choreograaf Desta Deekman, muzikaal leider Orlando Ceder. In de voorstelling worden verhalen verteld van moedige vrouwen die vochten tegen slavernij en koloniale overheersing in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika en Afrika.

Tijdens het festival kunnen bezoekers ook deelnemen aan lezingen, seminars en workshops die dieper ingaan op thema’s als Afro-spiritualiteit, cultureel erfgoed en mentaal welzijn. De openingsavond van het BHF wordt gehost door Nicole Terborg.

Internationale gasten uit Curacao en Zuid-Afrika

Op uitnodiging van Untold is antropoloog en auteur Richenel Ansano te gast vanuit Curaçao. Hij zal spreken over zijn nieuwste werk ‘Afro-Spiritualiteit en Recht in het Caribisch gebied: een diepgaande verkenning’. In zijn lezingen, die in samenwerking met The Black Archives en Wereldmuseum leiden worden gehouden, belicht hij de invloed van het Afrikaanse erfgoed op de culturele, economische en spirituele werkelijkheid van het Caribisch gebied. 

Ook is de Zuid-Afrikaanse choreograaf Vusi Mdoyi speciaal uitgenodigd om de masterclass Pantsula te geven voor dansprofessionals en studenten van kunstvakopleidingen. Pantsula is een Zuid-Afrikaanse dansstijl die tijdens de apartheid is ontstaan. Deze dansstijl is populair onder jonge podiumkunstenaars en cultuurmakers wereldwijd.

Deskundigen van eigen bodem

Er zal in verschillende programma’s worden bijdragen door o.a. Glenn Helberg, Jennifer Muntslag, Melanin Kris, Emma-Lee Amponsah, Sergio Edwards, Stacey Esajas, Noëlgel Pinedo, Chavella Overman en Marlon Francis.

Voor de muziekliefhebber is er ter afsluiting van het festival het ‘Keti Koti Concert’ van muziekgezelschap Black Harmony, waar bezoekers worden meegenomen op een muzikale reis door de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Suriname met traditionele en moderne muziek arrangementen. Met een blik op de toekomst zal worden bekeken hoe het Afrikaanse erfgoed op een vernieuwende manier kan worden benaderd en gepresenteerd aan een breed en divers publiek.

Samenwerkingspartners

Het Black Heritage Festival is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Zuidoost), het Mondriaan Fonds en DNB Cultuurfonds. De samenwerkingspartners zijn o.a. het Bijlmer Parktheater, Kunstlinie, Theater Zuidplein, Wereldmuseum, Black Harmony, Stichting Eternity Percussion en Ninsee, The Black Archives, Ninsee, Pakhuis de Zwijger, CMNTY, Southeast Drum Academy.

Meer informatie over het Black Heritage Festival via www.untold.nl

Over UNTOLD

UNTOLD, opgericht in 2002 en sinds 2014 gevestigd in het Bijlmer Parktheater, is een culturele organisatie die een scala aan programma’s aanbiedt voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Wij zijn trots op ons diverse aanbod van empowerment- ,talentontwikkeling- en cultuureducatie activiteiten en multidisciplinaire dans- en theatervoorstellingen. Untold vierde onlangs zijn 20e verjaardag in een uitverkocht DeLaMar theater op 14 oktober 2022 en werd geprezen voor zijn toewijding aan het tonen van Afrikaans erfgoed.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur