VN-biodiversiteitstop: sluiten mondiaal akkoord geen eindstation maar beginpunt

11 MRT 2022 09:59 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maxime Eiselin, IUCN NL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: COP15 Kunming: UN biodiversity summit set to be delayed a fourth time | New Scientist

De VN-biodiversiteitstop (COP15) om het nieuwe Global Biodiversity Framework te lanceren werd al meerdere malen uitgesteld vanwege corona. Maar nu lijkt hij er dan echt te komen. Van 29 augustus tot en met 10 september 2022 zullen wereldleiders, waaronder vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid, bijeenkomen in de Chinese wereldstad Kunming om een wereldwijd biodiversiteitsverdrag te sluiten, een ‘Parijsakkoord voor de natuur’.

Om biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen en om te buigen naar herstel is het zaak dat er snel een ambitieus mondiaal akkoord komt over hoe we het tij gaan keren. Alleen zo kunnen we grootschalig uitsterven van soorten voorkomen. Op dit moment worden maar liefst één miljoen soorten met uitsterven bedreigd en de biodiversiteit is in de afgelopen 50 jaar met een zeer verontrustende 60 procent achteruit gegaan. Ook in Nederland staat de natuur er slecht voor. 46 van de 52 te beschermen ecosystemen zijn in een matige tot slechte staat; meer dan de helft van de beschermde plant – en diersoorten blijven achteruitgaan. De timing van het akkoord is dan ook kritiek.

Het sluiten van het akkoord en het stellen van doelen is natuurlijk geen eindstation, maar juist een beginpunt. Dit is ook het moment voor Nederland om een ambitieus en meetbaar nationaal biodiversiteitsplan te maken over hoe wij de doelen gaan behalen. Inspanningen, daadkracht en een brede maatschappelijke betrokkenheid zijn daarbij cruciaal.

Laten wij er met elkaar voor zorgen dat we de nieuwe doelen in het Global Biodiversity Framework in tegenstelling tot de in 2010 afgesproken Aichi-biodiversiteitsdoelen voor 2020 wel halen. Van die twintig doelen die toen werden gesteld, werd er wereldwijd geen één volledig gehaald. Een transformatieve aanpak waarbij iedereen bijdraagt, is cruciaal om de huidige wereldwijde zesde massa-extinctie te stoppen.

Volgende week zal ik aanwezig zijn bij een voorbereidende bijeenkomst in Genève waar onderhandeld zal worden over de conceptteksten van het nieuwe biodiveriteitsverdrag. Wetenschappelijke adviesgroepen en vertegenwoordigers van overheden zijn uitgenodigd om tijdens deze bijeenkomst het ambitieniveau en de focus van de nieuwe doelen en indicatoren te verfijnen.

Maxime Eiselin, ecoloog en expert nature-based solutions, IUCN NL

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur