'Resistentie tegen antibiotica hindert aanpak gonorroe onder jong volwassenen'

23 MEI 2024 14:49 | Europese Commissie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ingelise de Boer

Aanleiding:
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op: aantal in twee jaar verdubbeld | Het Parool

Niet alleen in Nederland stijgt het aantal gevallen van gonorroe, ook in de rest van Europa komt de ziekte steeds meer voor. De meest recente Europese cijfers wijzen op een toename van 48 procent. Gonorroe, een veelvoorkomende seksueel overdraagbare ziekte (soa) is steeds moeilijker te behandelen vanwege de groeiende resistentie tegen de antibiotica die gebruikt worden om het te genezen. Dit is problematisch want als gonorroe onbehandeld blijft, kan dit bij zowel mannen als vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en een verhoogd risico op hiv-besmetting. Met financiële steun van de Europese Unie en van onder andere Nederland en Duitsland, worden daarom nieuwe antibiotica ontwikkeld.

 Resistente bacteriën.

Gonorroe is slechts één voorbeeld van een bacterie waar antibiotica minder tegen werken. Resistentie tegen antibiotica treedt op wanneer bacteriën door hun natuurlijke vermogen om te muteren in de loop van de tijd verdedigingsmechanismen ontwikkelen waardoor geneesmiddelen minder effectief worden. Antimicrobiële resistentie is verantwoordelijk voor 1,27 miljoen doden per jaar wereldwijd - meer dan hiv en malaria samen. In Europa zijn er jaarlijks 650.000 infecties met resistente bacteriën.

Voorkomen nieuwe pandemie

Na de coronapandemie is binnen de Europese Commissie het DG Health Emergency Preparedness and Response (HERA) opgericht, om het uitbreken van nieuwe pandemieën te voorkomen, tijdig te signaleren en Europees aan te pakken. Het bestrijden van antimicrobiële resistentie is een van de belangrijkste prioriteiten van HERA.

Laurent Muschel, plaatsvervangend directeur van HERA, bezoekt donderdag o.a. de soa-polikliniek in Amsterdam om ter plaatse te spreken met behandelaars van ’soa’s en vertegenwoordigers van het publiek-private samenwerkingsverband Global Antibiotic Research & Development Partnership (GARDP.) GARDP ontwikkelt momenteel het antibioticum Zoliflodacin, dat werkzaam is tegen multiresistente stammen van de gonorroebacterie. Als de registratie van dit medicijn wordt afgerond dan zou dit de eerste nieuwe behandeling tegen resistente gonorroe op de markt worden in meer dan tien jaar tijd. Dit is van groot belang voor zowel Nederlandse jongvolwassenen, als wereldwijd. 

Meer binnen de rubriek Zorg