Zorgcontractering 2024: Zorgverzekeraars zijn nog lang niet klaar

28 DEC 2023 10:34 | Overstappen.nl

Ziekenhuizen zijn voor gemiddeld 85% gecontracteerd, zelfstandige behandelcentra voor slechts 31%.

Amsterdam, 28 december 2023 - De afgelopen jaren duurde het onderhandelen over de zorgcontracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders steeds langer. Hierdoor weten consumenten vaak niet (op tijd) welke zorg ze vergoed krijgen van verzekeraars. Overstappen.nl zocht uit hoe het precies zit met de contracteringsgraad van ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en de GGZ.

Contracteringsgraad Ziekenhuizen

De gemiddelde contracteringsgraad voor ziekenhuizen ligt op dit moment op  85%. ASR, Menzis, ONVZ, Salland hebben inmiddels 100% van de ziekenhuizen gecontracteerd. CZ, Nationale-Nederlanden, Ohra zitten daar direct achter met 99% aan gecontracteerde zorgaanbieders. Aan de onderkant zitten de budgetpolissen zoals Aevitae Basisverzekering Natura Select, de Basis Budget en de Principe Budget Polissen en zorgverzekeraar DSW die slechts 42% zorgaanbieders heeft gecontracteerd.

Contracteringsgraad zelfstandige behandelcentra is fors lager

Minder goed gaat het met de contractering van zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) die een steeds groter marktaandeel hebben in de medisch specialistische zorg in Nederland. Een ZBC is een samenwerking van medisch specialisten die specialistische zorg leveren. ZBC’s bieden minder zorgsoorten aan dan ziekenhuizen. De contracteringsgraad is op dit moment slechts 31%. Menzis heeft 56% van de ZBC’s gecontracteerd en staat daarmee op eenzame hoogte. 

Bij bijna de helft van de onderzochte basisverzekeringen is de contracteringsgraad lager dan 30%. Anders dan bij ziekenhuizen is de contracteringsgraad altijd lager voor ZBC’s. Vorig jaar werd gemiddeld tussen de 30% en de 60% gecontracteerd. Nu de marktaandelen van ZBC’s oplopen is het wel zaak om patiënten van voldoende informatie te voorzien over de contractering van de zorgaanbieder die zij bezoeken. Anders kan het bezoek aan een zelfstandig behandelcentrum behoorlijk duur worden.

Eva van Erk, zorgexpert bij Overstappen.nl: “Veel Nederlanders kennen de term ‘zelfstandig behandelcentrum' vaak niet eens, die hebben het gevoel dat ze een ziekenhuis binnenstappen. En omdat in de communicatie de nadruk wordt gelegd op de volledige contractering van ziekenhuizen denk je al snel 'ik ben ik het ziekenhuis dus de verzekeraar vergoedt alles’

Contracteringsgraad apothekers 

Bij 44 van de 64 onderzochte basisverzekeringen ligt de contractering van apothekers boven de 85%. Meer dan genoeg keuze dus. Aan de onderkant zit voornamelijk Zorg en Zekerheid aan de lage kant qua contracteringsgraad. 

Contracteringsgraad GGZ

Het is niet best gesteld met de contracteringsgraad van de GGZ. Slechts 39% is pas gecontracteerd, terwijl de wachtlijsten al jaren overvol zijn. In 2023 was gemiddeld ongeveer de helft van de instellingen voor GGZ gecontracteerd. Psychiatrische patiënten worden hierdoor vaak gedwongen om een duurdere restitutiepolis af te nemen, omdat ze anders na maanden op de wachtlijst niet de juiste verzekering hebben.Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws