Cartier opent nieuwe boutique in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam

01 DEC 2022 20:21 | Cartier

"Het verheugt mij zeer de opening van de nieuwe Cartier-boutique in Amsterdam aan te kondigen. Toen Cartier de iconische rode box in Nederland introduceerde, verspreidde het nieuws zich snel, en het unieke savoir-faire van het Maison klinkt vandaag de dag nog altijd als een echo door de stad. De ontwerpen van Cartier verbinden mensen op een onvergetelijke manier. De nieuwe winkel zal een open venster zijn naar tijdloos design en een eerbetoon aan creativiteit en vakmanschap. Een perfecte weerspiegeling van Cartiers onderscheidende mix van traditie en innovatie."

Valérie Ahner-Boudier, Managing Director Cartier Benelux & Nordics

Deze winter begint een heel nieuw hoofdstuk voor Cartier in Amsterdam met de opening van de nieuwe boutique op de P.C. Hooftstraat 129. Het Franse ontwerpduo Studio Parisien tekende voor het ontwerp, van de gevel tot het interieur, geïnspireerd en ondersteund door lokaal Nederlands talent.

Nederlandse invloeden

De speelse keramieken façade van de Amsterdamse kunstenaar Eva Crebolder laat zich inspireren door de perfecte imperfecties van de Amsterdamse grachtenpanden. De keramiek is afkomstig uit 's werelds oudste nog werkende tegelfabriek (Koninklijke Tichelaar Makkum). Binnen treffen de bezoekers verfijnde details, zoals de organisch gevormde pilaren van Atelier Tollis. Ze zijn een moderne interpretatie van de kenmerkende bakstenen van de stad Amsterdam. De wandpanelen achterin de boutique verwijzen naar de Stijl, beïnvloed door Mondriaan en zijn gebruik van vlakken en primaire kleuraccenten. Duurzaam geproduceerd Frans eikenparket is gelegd in een door Vermeers kunst geïnspireerd patroon. Boven in de salon doen panelen op het plafond denken aan de spatelschildertechnieken van Van Gogh. Een lichte trap leidt de weg naar de eerste verdieping van de boutique. Aan de zijkant van de trap is een kunstwerk te zien van Atelier Midavaine. Het meesterwerk is gemaakt van lak en parelmoer en beeldt de stijging uit van de grachten naar de wolkenluchten van de polder. Op de eerste verdieping van de nieuwe boutique bevindt zich een binnentuin, ontworpen door MAAK space uit Amersfoort.  De boutique in Amsterdam voldoet aan de hoogste ecologische standaarden en draagt terecht en met trots het wereldwijd erkende Leadership in Energy and Environmental Design-certificaat.

Cartier in Nederland

De officieuze band van Cartier met Nederland ontstond aan het begin van de twintigste eeuw. In november 1925 toonde Cartier een aantal belangrijke juwelen in het Haagse Hotel Des Indes. Het zijn ontwerpen die eerder te zien waren geweest in de Exposition des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, die dat jaar in Parijs was gehouden. De officiële geschiedenis van Cartier in Nederland begon in 1975, toen op Herengracht 443, op de hoek van het Amsterdamse Koningsplein een boutique werd geopend in een pand waar al sinds het begin van de vorige eeuw diverse juweliers gevestigd waren. In 1994 verhuisde Cartier van het Koningsplein naar de hoek van de Hobbemastraat en de P.C. Hooftstraat. Sinds die eerste boutique in 1994, werden in 2007 twee andere panden betrokken in dezelfde straat, op de nummers 132 en 134.

Klik hier voor high-resolution beeldmateriaal.

@Cartier

#CartierAmsterdam

Photo credits: ©Alexandre Tabaste

Meer binnen de rubriek Beauty