Het contante betalingssysteem staat onder druk. Ruim 87 procent van de Nederlanders geeft aan dat contant geld overal in Nederland geaccepteerd moet worden. Dat blijkt uit een representatief enquêteonderzoek door onze redactie. In een groot onderzoek duidt bank.nl de cijfers en gaat in gesprek met de Kamerleden Mahir Alkaya (SP) en Chris Stoffers (SGP) die zich inzetten voor een contante acceptatieplicht.
Het onderwerp maakt deel uit van ons jaarlijkse onderzoek naar de relatie tussen Nederlanders en het contante betalingssysteem, waarbij ook wordt gekeken naar maatschappelijke gebeurtenissen die op dat moment spelen.
Ondanks de toenemende mate van contactloos betalen en de afnemende hoeveelheid pinautomaten, blijft de gemiddelde Nederlander veel waarde hechten aan contant geld. Zoals te verwachten hecht de oudere generatie meer aan een eventuele acceptatieplicht van contant geld, maar ook de jongste leeftijdsgroep schaart zich hier met een meerderheid achter.
SP-Kamerlid Alkaya onderstreept de cijfers: “We zien dat de acceptatie van contant geld zelfs bij essentiële voorzieningen zoals apothekers, bibliotheken en parkeergarages erg snel afneemt. Zo kan er bij 16% van alle parkeerautomaten al niet meer met contant geld betaald worden. Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland gebruiken om uiteenlopende redenen vooral contant geld voor hun alledaagse betalingen. Voor hen, maar ook voor de rest van de Nederlanders, mag contant geld niet verdwijnen.”
Ook Kamerlid Chris Stoffer (SGP) reageert op het onderzoek “De aanwezigheid van voldoende pinautomaten is essentieel om de positie van contant geld te borgen. Los daarvan is het noodzakelijk om de toegang tot geld voor deze 1,5 miljoen mensen, maar ook voor vele anderen te behouden. Natuurlijk zien we ook de risico’s. Om plofkraken te voorkomen is het soms nodig dat pinautomaten verdwijnen. Maar dat mag niet ten koste gaan van de toegang tot geld.”
Er werd niet alleen onderzoek gedaan naar de relatie tussen Nederlanders en contant geld, maar ook naar de invloed van maatschappelijke gebeurtenissen op het vertrouwen in de euro. Daaruit blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders minder vertrouwen heeft in de euro sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.
Dit is een origineel bericht van Bank.nl
Ga naar alle berichten van deze organisatie.