Vastelastenbond: ‘Wildgroei aanbod energiemarkt zorgt voor verwarring consument’

21 MRT 2023 16:18 | De Vastelastenbond

Er verschijnen langzaamaan weer energiecontracten op de markt, maar het is voor de consument lastig om het juiste contract te vinden. Uit een poll van consumentenprogramma Radar blijkt dat ruim 66 procent van de Nederlanders het liefst een vast energiecontract wil, maar het is voor consumenten met weinig kennis van de markt vrijwel onmogelijk om de juiste keuze te maken. Variabele contracten, jaarcontracten, halfjaarcontracten en dynamische contracten worden door elkaar gebruikt en uit dit oerwoud aan keuzes moet de consument een selectie maken. “Op prijsvergelijkingssites bijvoorbeeld worden appels met peren vergeleken en dat is misleidend voor de consument”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond.

Wolfert pleit voor een helder overzicht en meer kadering, zodat consumenten een eerlijker beeld krijgen van wat er op de markt beschikbaar is. “De energiemarkt is een jungle. De laagste prijs is lang niet altijd de meest voordelige keuze”, verduidelijkt Wolfert. “Dat kan vervelende gevolgen hebben voor consumenten die denken een voordelig contract te hebben afgesloten, maar uiteindelijk van een koude kermis thuiskomen.

Op vergelijkingssites worden verschillende contractvormen door elkaar gebruikt. Deze websites zijn opgericht om consumenten snel en gemakkelijk de goedkoopste contracten af te laten sluiten. In het huidige energielandschap is dat juist de slechts mogelijke keuze volgens de directeur van de consumentenorganisatie: “In de vergelijkingsoverzichten worden appels met peren vergeleken. Variabele tarieven worden met dynamische contracten en jaarcontracten vergeleken. Die vergelijkingen geven een scheef beeld.”

Aanbod energiecontracten onoverzichtelijk

Het maandtarief dat nu voor een variabel contract betaald moet worden, wordt meegenomen in het overzicht en over een periode van een jaar berekend. “Het punt is dat deze berekening ronduit misleidend is. De tarieven van variabele contracten kunnen per kwartaal of soms zelfs maandelijks veranderen. Het moge duidelijk zijn dat deze berekeningen niet kloppen en daarom is het is niet correct om zulke contracten te vergelijken met een jaarcontract.”

Ook dynamische contracten zijn – net als variabele contracten – aan verandering onderhevig. “In de vergelijkingsoverzichten worden schattingen gedaan van wat een contract op jaarbasis kost. Die berekeningen zijn niet representatief omdat de tarieven elk moment kunnen veranderen.” Dynamische contracten werken met inkoopprijzen per uur en zijn slechts op bepaalde tijdstippen voordeliger. “Een niche groep vindt deze contractvorm zeer interessant. Deze mensen passen hun levensstijl aan hun energieverbruik aan, maar dat is voor de meeste consumenten teveel gedoe”, zegt Wolfert.

Chaos in energiemarkt zorgt voor onrust

Op basis van de laagste prijs een energiecontract afsluiten is in de huidige energiemarkt geen goed idee, stelt Wolfert. Zonder gedegen onderzoek is het voor de consument vrijwel ondoenlijk om de juiste keuze te maken. “Naast het uitpluizen van alle contractvormen moet ook de solvabiliteit van energieaanbieders onderzocht worden. Dat betekent dat deze partijen weinig financiële buffers hebben en bij tegenslag kunnen omvallen. De gevolgen van zo’n faillissement dreunen nog lang na en zorgen voor hogere tarieven.”

De juiste keuze maken, kost tijd. De laagste prijs mag niet leidend zijn in de zoektocht naar een energiecontract. Het is belangrijk om eerst duidelijk te hebben wat voor soort contract de consument wil en op basis daarvan soortgelijke contractvormen uit te kiezen en deze te vergelijken. Alleen dan ontstaat een eerlijk en duidelijk beeld.”

Over de Vastelastenbond

De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden leden. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.

www.vastelastenbond.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dirk-Jan Wolfert Vastelastenbond Torenallee 32-10 Tel: 040 - 782 1234 / 06- 24659263 marketing@vastelastenbond.nl

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws