De vernietiging van cultureel erfgoed in beeld

07 FEB 2023 11:04 | Nationaal Militair Museum

Vanaf 16 februari is in het Nationaal Militair Museum (NMM) de foto-expositie ‘Cultuur in tijden van gewapend conflict’ te zien. De expositie is samengesteld door de Nederlandse Unesco Commissie en de Koninklijke Landmacht. De tentoonstelling geeft aandacht aan de impact van de vernietiging van cultureel erfgoed in conflictgebieden wereldwijd en was eind vorig jaar te zien in het hoofdkantoor van de NAVO in Brussel.

Expositie

Militaire conflicten hebben grote impact op samenlevingen. Niet alleen door het enorme menselijke leed, maar ook door het verlies van cultureel erfgoed. Deze unieke fototentoonstelling brengt niet alleen de vernietiging van cultureel erfgoed in beeld, maar ook de grote veerkracht van samenlevingen en hun inspanning voor wederopbouw. De tentoonstelling bevat indrukwekkende beelden uit o.a. Dresden (1945) en Palmyra, Syrië (2011). Ook recente beelden uit Oekraïne zijn in de tentoonstelling verwerkt. De foto’s zijn tot en met 7 mei 2023 te zien in Soesterberg.

Samenwerking

De fototentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen de Nederlandse Unesco Commissie en het 1-Civiel en Militair Interactie Commando van de Nederlandse Krijgsmacht. Laatstgenoemde heeft onder meer als taak om kennis te ontwikkelen over de invloed van cultuur in hedendaagse conflicten. De rol van erfgoedbescherming in het bewaken van de vrede en veiligheid staat hierbij centraal. Unesco heeft als VN-organisatie voor cultuur de opdracht om internationale samenwerking op het gebied van erfgoedbescherming tot stand te brengen.

Nationaal Militair Museum

Het NMM in Soesterberg is één van de vier Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Gezamenlijk willen we bij een groot publiek het besef vergroten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. We willen daarmee recht doen aan het aandeel van de krijgsmacht in onze nationale geschiedenis en aan haar rol in de bescherming van onze vrijheid en vrede. Meer informatie op www.nmm.nl of volg ons via Facebook en Twitter.

André Luís Alves

De fotopresentatie wordt op woensdag 15 februari geopend door Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Programma: 16.00 uur: Ontvangst 16.30 uur: Opening door Barbera Wolfensberger 16.40 uur: Panelgesprek 17.00 – 18.00 uur: Borrel en gelegenheid de expositie te bekijken Panelleden zijn Kathleen Ferrier, voorzitter Unesco Commissie Nederland, Luitenant-Kolonel Jorn Segers, Commandant van het 1 Civiel en Militair Interactie Commando, John Sijmonsbergen, directeur Nationaal Militair Museum en André Luís Alves, fotograaf. Wilt u hierbij aanwezig zijn, dan kunt u zich aanmelden via email bij c.marcus@nmm.nl. Neemt u voor vragen contact op met Carla Marcus, communicatie: 0643-507032.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur