Eric de Vroedt spreekt Staat van het Theater uit

08 AUG 2023 10:00 | Het Nationale Theater

Regisseur, schrijver en artistiek leider van Het Nationale Theater Eric de Vroedt draagt dit jaar de Staat van het Theater voor. Hij opent hiermee officieel het Nederlands Theater Festival in het teken van “prachtig, urgent, meeslepend en onontkoombaar theater”.

Het Nederlands Theater Festival opent jaarlijks het nieuwe theaterseizoen met De Staat van het Theater. Daarin geven prominenten uit het culturele veld traditiegetrouw hun kijk op het Nederlandse theaterklimaat. De Staat van het Theater is onderdeel van het Nederlands Theater Festival en wordt uitgesproken op donderdag 7 september om 17:00 uur in de Kleine Komedie te Amsterdam. Het festival toont het meest indrukwekkende wat er in het afgelopen seizoen op theatergebied te zien is. Het festival wordt afgesloten met de uitreiking van de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen. Mariana Aparicio, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen, acteurs uit het ensemble van Het Nationale Theater, zijn onder de genomineerden. Het Nederlands Theater Festival vindt plaats van 7 tot en met 17 september in Amsterdam.

Eric de Vroedt, artistiek leider Het Nationale Theater:

"Terwijl de wereld wordt geteisterd door hittegolven, monsterstormen, militaire coups en politieke aardverschuivingen, terwijl diverse groepen in de samenleving steeds radicaler tegenover elkaar staan, terwijl burgers, overheid, instituten en bedrijven worstelen met de hoognodige transitie en vernieuwing die vaak op zich laat wachten, wordt er ondertussen in dit land prachtig, urgent, meeslepend en onontkoombaar theater gemaakt. Vol trots op mijn collega's en hun werk spreek ik dit jaar de Staat van het Theater uit. Niet om te benoemen wat er allemaal verkeerd gaat of wat zou moeten zijn. Laat ik eens proberen te benoemen wat er is, wie wij zijn, wat ik ben en waarom nu al meer dan dertig jaar doe wat ik doe."

Tobias Kokkelmans, directeur Nederlands Theater Festival:

"Meer dan trots zijn we dat Eric de Vroedt dit jaar de Staat van het Theater zal verzorgen. Als geëngageerd en maatschappelijk betrokken regisseur, schrijver en artistiek directeur van Het Nationale Theater is hij al jaren voorloper van belangrijke ontwikkelingen die gaandeweg door het theaterveld zijn overgenomen. We zijn benieuwd naar de persoonlijke terugblik én vergezichten die hij met ons zal delen."

Over Eric de Vroedt

Eric de Vroedt is sinds 2018 artistiek leider van Het Nationale Theater. Zijn voorstellingen kenmerken zich door een scherp maatschappelijk engagement en een opgeschroefde, gestileerde speelstijl, afgewisseld met momenten van emotionele zelfreflectie. De brede maatschappelijke betrokkenheid van Eric de Vroedt is in al zijn werk terug te vinden. Hij bespreekt de kloof tussen centrum en periferie, rijk versus arm, randstad versus provincie en kil professionalisme versus hartverwarmend amateurisme. Ook houdt hij zijn persoonlijke familiegeschiedenis tegen het licht en onderzoekt hoe het koloniale systeem in Nederlands-Indië sporen achterlaat in een mensenleven.

Eric de Vroedt maakte bij Het Nationale Theater o.a. Race (2016), The Nation (2017), De wereld volgens John (2019), De eeuw van mijn moeder (2021), Leedvermaak-trilogie (2022) en Laagland (2023). Op dit moment maakt hij i.s.m. Saman Amini Disgraced. Voorjaar '24 volgt zijn nieuwste stuk, Brown Sugar Baby.

Over het Nederlands Theater Festival 

Het Nederlands Theater Festival (7 t/m 17 september) toont ieder jaar de mooiste voorstellingen van het afgelopen seizoen volgens de diverse jury’s. Traditiegetrouw opent het festival met de Staat van het Theater en eindigt het festival feestelijk in Internationaal Theater Amsterdam met het Gala van het Nederlands Theater, waar dé belangrijkste Nederlandse toneelprijzen worden uitgereikt, zoals de Louis d’Or en de Theo d’Or.

-Einde persbericht-

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur