'Defensie-investeringen versterken strategische autonomie en versnellen innovatie'

19 MEI 2025 10:55 | ING Bank

In een tijd waarin geopolitieke spanningen toenemen en elkaar snel opvolgen, is een sterke defensie-industrie van cruciaal strategisch belang voor Nederland en Europa. Om de afhankelijkheid van Amerika voor de verdediging van onze vrijheid te verminderen, moeten Nederland en Europa beschikken over een sterke en zelfvoorzienende defensie-industrie. Hoewel er momenteel een gebrek aan serieuze schaalgrootte is, kan dit door samenwerking worden bereikt. Dit proces kost tijd, geld en vraagt om gezamenlijke inspanningen.

Door zelf militair materieel te produceren en te investeren in nieuwe technologieën, kunnen Nederland en Europa minder afhankelijk worden van leveranciers uit andere werelddelen of geo-economische machtsblokken. Dit is vooral belangrijk tijdens internationale crises of conflicten, omdat het de mogelijkheid biedt om snel te reageren op bedreigingen en zo de nationale veiligheid te verhogen.

Innovatie en concurrentiepositie

Een bijkomend effect is dat investeringen in een sterke defensie-industrie innovatie versnellen en leiden tot nieuwe technologische oplossingen die ook in andere sectoren kunnen worden toegepast. Het structureel ontwikkelen en implementeren van nieuwe technologie draagt bij aan een sterkere concurrentiepositie van Nederland en Europa als geheel.

Korte- en langetermijneffecten

Ook zijn er nog andere korte- en langetermijneffecten. Op korte termijn kunnen defensie-investeringen leiden tot meer werkgelegenheid en economische groei. De productie van wapensystemen of defensie-infrastructuur vereisen een mix aan vaardigheden en expertise, wat de vraag naar engineering, IT en productiecapaciteit verhoogt.

Op de lange termijn kan de sector, met een defensie-industrie beleid en overheidsondersteuning, technologisch doorontwikkelen en een specifieke sterke positie in de internationale waardeketen realiseren. Dit is belangrijk voor zowel de OEM'ers als toeleveranciers en voor langetermijninvesteringsbeslissingen in nieuwe technologieën.

Samenwerking publieke en private sectoren

Een sterke defensie-industrie kan ook bijdragen aan een verbeterde samenwerking tussen publieke en private sectoren. Platforms zoals DefPort, waarin ministeries, industrieën, banken en kennisinstellingen samenwerken, kunnen innovatie versnellen en de productie van militair materieel opschalen. Het uitgangspunt is dat de productie zoveel mogelijk in Nederland plaatsvindt, wat de strategische positie in internationale context versterkt en de eigen economie ten goede komt.

Gert Jan Braam is sector specialist Industry bij ING Sector Banking Meer informatie: https://think.ing.com/articles/eu-manufacturing-outlook-tariff-turmoil-weakens-growth-perspective-and-delays-recovery/

Meer binnen de rubriek Economie en geld