'Werkstress kost werkgevers ruim 4 miljard per jaar: investeren in welzijn loont'

13 NOV 2024 14:29 | Oval
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Roel Fransen

Aanleiding:
Nog altijd stress door ruzie op werkvloer: 'Maatschappij is wel aan het veranderen' | Economie | NU.nl

Werkstress veroorzaakt jaarlijks bijna 14 miljoen verzuimdagen, wat werkgevers in Nederland meer dan 4 miljard euro kost. Dit bedrag omvat loondoorbetaling, vervangingskosten en productiviteitsverlies. De impact is niet alleen financieel, maar ook menselijk: werknemers kampen met mentale en fysieke klachten, wat hun inzetbaarheid vermindert. 

Veel organisaties realiseren zich onvoldoende dat de aanpak van werkstress loont. Investeringen in preventieve maatregelen, zoals trainingen in stressmanagement, betere werk-privébalans en een gezonde werkcultuur, leiden tot minder verzuim en een productievere werkomgeving. 

Conflicten op werkvloer

Bijna 20 procent van het langdurig verzuim is terug te voeren op conflicten op de werkvloer. Zelfs kleine spanningen kunnen leiden tot stress, uitputting en uiteindelijk ziekte. Voor organisaties betekent dit niet alleen hogere kosten, maar ook verlies van kennis, een verminderde samenwerking en lagere productiviteit. 

Een open werkcultuur waarin problemen bespreekbaar zijn, kan escalaties voorkomen. Preventieve interventies, zoals mediators en trainingen in conflictmanagement, zijn effectieve middelen om conflicten te de-escaleren. Leidinggevenden hebben hierin een sleutelrol. 

Week van de Werkstress

Tijdens de Week van de Werkstress (11 t/m 15 november 2024) wordt aandacht gevraagd voor dit probleem. Een structurele aanpak van werkstress is essentieel om deze hoge kosten – zowel financieel als menselijk – te verlagen. Het tijdig aanpakken van werkgerelateerde conflicten voorkomt langdurige uitval en draagt bij aan een gezondere werkplek.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen