Grote verschillen in vaste leveringskosten bij energieleveranciers

07 NOV 2023 12:17 | Overstappen.nl

De hoogte van de vaste leveringskosten verschillen aanzienlijk per energieleverancier. Bovendien zijn er ook verschillen te zien in de hoogte van deze kosten bij andere contracten van dezelfde leverancier. Energieleveranciers mogen de hoogte van deze kosten zelf bepalen. Overstappen.nl heeft onderzoek gedaan naar de hoogte van deze vaste kosten bij de 30 grootste energieleveranciers.

Wat zijn vaste leveringskosten precies?

Vaste leveringskosten stonden voorheen bekend als ‘vastrecht’ en is een vast bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt. De kosten hangen, in tegenstelling tot de variabele leveringskosten, dus niet af van je verbruik. De vaste leveringskosten dekken niet alleen de administratiekosten van je energieleverancier, maar ook andere kosten zoals de lonen van het personeel en de kantoorhuur.

Het onderzoek

Overstappen.nl heeft een inventarisatie gedaan bij de 30 grootste energieleveranciers in Nederland. Hierbij zijn de maandelijkse vaste leveringskosten per product (stroom en gas) genoteerd en zijn de verschillen op maand- en jaarbasis berekend.

Aanzienlijke verschillen tussen leveranciers

Zoals je kunt zien zijn de aanzienlijke verschillen tussen de goedkoopste en duurste leveranciers. Op jaarbasis is een klant van Tibber die alleen stroom afneemt € 84,- goedkoper uit dan een klant van Vattenfall, als je alleen kijkt naar de vaste leveringskosten. Verder is het opvallend dat de vaste leveringskosten bij Vattenfall voor stroom zeer hoog zijn, terwijl zij voor gas de laagste kosten rekenen. Een huishouden dat zowel stroom als gas afneemt, krijgt bij Oxxio de laagste vaste kosten. Oxxio brengt maandelijks € 4,99 per product in rekening, wat neerkomt op € ​​119,76 per jaar. Dat is ruim de helft goedkoper dan Mega energie, die met € 10,29 per product per maand als duurste uit het onderzoek komt. Daar betaal je dus € 246,96 per jaar, wat een verschil betekent van € 127,20 per jaar.

Ook verschillen tussen contracten bij dezelfde leverancier

Tijdens het onderzoek bleek ook dat leveranciers wisselende vaste leveringskosten hanteren bij hun eigen energiecontracten. Zo betaal je bij Vattenfall bij het ene contract € 10,99 per maand en bij het andere contract € 8,99 per maand aan vaste leveringskosten voor stroom. Bij het vergelijken van energieleveranciers is het dus essentieel dat je niet alleen naar de prijs per kilowattuur elektriciteit en per kuub gas kijkt, maar ook naar de vaste leveringskosten. Deze kunnen namelijk een grote impact hebben op het totale bedrag dat je maandelijks kwijt bent, vooral als je energieverbruik aan de lagere kant is.

Vaste leveringskosten vergelijken

Energie-expert Tom Schlagwein adviseert om gebruik te maken van een energievergelijker. “Hiermee kun je in een oogopslag zien wat de vaste én variabele leveringskosten zijn per aanbieder. Zo ben je in staat om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw persoonlijke energieverbruik en bijdraagt aan het drukken van de maandelijkse kosten. De vergelijker houdt altijd rekening met alle inbegrepen kosten. Zo kun je op een zuivere manier vergelijken en weet je altijd waar je aan toe bent als consument.”

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws