Makelaars optimistisch over de kansen van woningverkopers in tweede helft 2023

09 AUG 2023 14:09 | HuisVerkopen.nl

Verwachting is dat schaarste op de woningmarkt blijft aanhouden

Ede - HuisVerkopen.nl, het online platform dat woningeigenaren ondersteunt bij het verkopen van hun woning, heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd onder 1.149 Nederlandse makelaars, aangesloten bij de brancheorganisaties NVM, VBO of VastgoedPRO. Het doel van het onderzoek was om een marktvoorspelling te doen voor de woningmarkt in de tweede helft van 2023 op basis van de verwachtingen van makelaars. De resultaten tonen een licht optimistisch beeld, waarbij makelaars positieve verwachtingen hebben met betrekking tot de kansen van woningverkopers in het komende halfjaar.

Uit het onderzoek blijkt dat makelaars licht optimistisch zijn over de kansen van woningverkopers in de tweede helft van 2023. Zij voorzien een aanhoudende schaarste van het woningaanbod en geloven dat de huizenprijzen daardoor zullen stijgen. De val van het kabinet draagt volgens de makelaars bij aan de aanhoudende schaarste op de woningmarkt. De makelaars verwachten dat dit voor woningverkopers gunstige omstandigheden creëert om de woning te verkopen.

Reactie van Maurits Vinke, mede-oprichter van HuisVerkopen.nl en woningmarktspecialist:

“De resultaten van ons onderzoek tonen aan dat makelaars verwachten dat de schaarste op de woningmarkt voorlopig blijft, mede door de huidige stand van de markt en de recente val van het kabinet. Dit zal op zijn minst leiden tot een stabilisatie van de huizenprijzen en hoogstwaarschijnlijk leiden tot een stijging van de huizenprijzen. Bovendien verwachten makelaars een verandering in het biedgedrag door de aanhoudende krapte op de woningmarkt. De recente dip lijkt nu voorbij te zijn, waardoor we na de zomervakantie verbeterde marktomstandigheden voor woningverkopers kunnen verwachten.”

“Echter, de keerzijde van deze ontwikkelingen is dat het (met name) voor starters juist moeilijker zal worden om een woning te kopen. De aanhoudende schaarste en stijgende huizenprijzen creëren een uitdagende situatie voor aspirant-kopers, wat de concurrentie op de woningmarkt kan verhogen. We kijken daarbij uiteraard ook naar de rol van de hypotheekrente, die naar verwachting zal dalen. Deze ontwikkeling zal kansen bieden voor zowel kopers als verkopers.”

Over HuisVerkopen.nl:

HuisVerkopen.nl is een innovatief online platform dat woningeigenaren stapsgewijs helpt bij het maken van de juiste keuzes in het verkoopproces van hun woning. Met handige tools kunnen bezoekers makelaars vergelijken, een energielabel regelen en een uitgebreid stappenplan raadplegen om niets over het hoofd te zien bij de verkoop. Het platform streeft ernaar de woningmarkt en het verkoopproces zo begrijpelijk mogelijk te maken voor consumenten en hen te beschermen tegen misinformatie. HuisVerkopen.nl voert regelmatig onderzoek uit naar trends en marktbewegingen in de woningmarkt om zo aanstaande woningverkopers te kunnen blijven voorzien van actuele informatie.

Zie bijlage voor de onderzoeksresultaten.

Meer binnen de rubriek Wonen