DarkPark viert 10-jarig bestaan met release van eigen muziekalbum

18 SEP 2023 11:58 | DarkPark

Tien jaar geleden opende de eerste escape room in Nederland. Het afgelopen decenium heeft de escape room-industrie een enorme groei doorgemaakt, zowel in populariteit als in diversiteit. DarkPark, een van de pioniers op dit gebied, kiest voor een onconventionele viering van hun 10-jarig jubileum: met de release van een muziekalbum. Op maandag 18 september om 16:00 uur lanceert het bedrijf 'DarkPark: Music from the DarkVerse', een wereldprimeur in de escape room branche.


Het album bevat 25 tracks, samengesteld en gecomponeerd door Eelco R. Claassen die reeds 10 jaar de vaste DarkPark-componist is. "Elke track weerspiegelt een aspect van de reis die we met DarkPark hebben afgelegd. Het was een unieke uitdaging om deze ervaringen om te zetten in muziek die buiten de context van de escape rooms kan worden genoten", aldus Claassen.


Gijs Geers, oprichter van DarkPark kwam met het idee voor het album. Met een achtergrond in het theater, waaronder een rol in de originele cast van de musical Soldaat van Oranje, heeft Geers een unieke visie op escape rooms. Hij ziet een duidelijke parallel tussen theater en escape rooms: "Beide vormen van entertainment streven ernaar om het publiek voor even de dagelijkse realiteit te laten vergeten, maar in tegenstelling tot het theater waar je veilig vanuit je stoel kunt genieten van wat zich afspeelt, ben je in een escape room zelf de hoofdrolspeler."


Een van de unieke kenmerken van DarkPark is hun focus op het verhaal en de ervaring van de speler. In plaats van zich enkel te richten op puzzels en raadsels, streeft DarkPark ernaar om een diepere, meer gelaagde ervaring te bieden. "Alle verhalen die we creëren, spelen zich af in ons eigen universum: The DarkVerse. We willen dat spelers zich verbonden voelen met onze wereld, zodat ze zelf onderdeel worden van het verhaal", zegt Geers. "Dat betekent dat we voortdurend op zoek zijn naar nieuwe manieren om die wereld uit te breiden en te verrijken."


Het besluit om een muziekalbum uit te brengen is een duidelijk voorbeeld van deze filosofie. In plaats van hun geheimen achter gesloten deuren te houden, kiest DarkPark ervoor om hun wereld te delen en fans uit te nodigen om er deel van uit te maken. "Al 10 jaar zijn we aan het bouwen aan een unieke community", zegt Geers. "Dit album is een manier om iets terug te geven aan onze fans en hen een nieuwe manier te bieden om verbonden te blijven met wat ze in de escape rooms hebben beleefd."


Terwijl ze vooruitkijken naar de toekomst, heeft DarkPark grootse plannen. Naast de aanstaande albumrelease werken ze aan nieuwe projecten, waaronder de aankomende escape room "Rise of the Phoenix". "We zijn altijd op zoek naar de volgende grote uitdaging", zegt Geers. "Of het nu gaat om het creëren van een nieuwe experience, het uitbrengen van een album of het verkennen van compleet nieuwe gebieden, we zijn vastbesloten om onze fans en onszelf te blijven verrassen."


DarkPark: Music from the DarkVerse kan vanaf 18 september 16:00 uur gratis gestreamd worden bij alle bekende muziekdiensten, waaronder Spotify en Apple Music. Het album is ook te koop via iTunes en Amazon Music.

Meer binnen de rubriek Entertainment