'Keti Koti: Suriname hoorde eerder bij Nederland dan Limburg'

21 JUN 2021 17:11 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Hanneke Felten van Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Vier grote steden willen nationale feestdag voor Keti Koti | ANP

De vier grote steden willen dat er een nationale feestdag komt voor Keti Koti, een herdenkingsdag die in het teken staat van het afschaffen van de slavernij. Dat is een interessant voorstel in het kader van de aanpak van racisme.

Uit een onderzoek van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) uit 2020 bleek dat mensen die zich openlijk racistisch uitlaten op onder andere sociale media, vinden dat ‘zij’ geen echte Nederlanders zijn en moeten kijken naar ‘echte Nederlanders’ om te weten ‘hoe het hoort’. ‘Zij’ hebben dus minder vrijheid dan ‘wij’. Dus als je alleen al een donkere huidskleur hebt, word je door deze witte Nederlanders gezien als minder echte Nederlander terwijl Suriname 200 jaar eerder bij Nederland hoorde dan Limburg. Deze gedachtegang bleek te spelen onder mensen die zich openlijk racistisch uitlaten op bijvoorbeeld internet, maar experts vermoeden dat mogelijk een breder probleem is.

Voor een oplossing blijkt dat onder meer duidelijke sociale normen belangrijk zijn. Dat betekent dat duidelijk moet worden dat racisme niet acceptabel is. Uit onderzoek blijkt dat wanneer witte mensen zien dat andere witte mensen zich uitspreken tegen racisme of – nog beter – ingrijpen wanneer het gebeurt, dat zij dit zelf ook vaker gaan doen. Goed voorbeeld doet dus volgen. Van Keti Koti een nationale dag van herdenking maken en als land en stad stelt zo een sociale norm stellen is daarom een prima idee. Het geeft een krachtige boodschap af dat racisme in het heden en in het verleden niet door de beugel kan.

Hanneke Felten is onderzoeker op het terrein van discriminatie bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Uitgaan/feesten/festivals/evenementen