Op 1 juni 2022 wordt in het kader van Wereldplaagdierdag (World Pest Day) een bijeenkomst georganiseerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM) in Bilthoven, waarbij betrokken overheden en organisaties presenteren en bespreken hoe knaagdierbeheersing in de toekomst uitgevoerd moet worden. Onder meer vertegenwoordigers van plaagdierbrancheverenigingen en de betrokken ministeries houden lezingen en gaan het gesprek aan over de mogelijkheden om ratten- en muizenoverlast te voorkomen en te verhelpen. Tijdens deze bijeenkomst komen ook vertegenwoordigers van gemeentes, woningbouwverenigingen, winkelcentra, bouwbedrijven en particuliere woningen aan het woord hoe zij per 1 januari de knaagdieroverlast zullen gaan aanpakken. De nadruk ligt daarbij op het samenwerken met gecertificeerde plaagdierbeheersers.
Per 1 januari a.s. komt er nog meer nadruk te liggen op het preventief weren van ratten en muizen. Hierbij is ieders inzet nodig, want een plaag voorkomen doen we samen! De meeste chemische bestrijdingsmiddelen tegen ratten en muizen mogen met ingang van 1 januari 2023 alleen worden gebruikt wanneer de gebruiker een scholing gevolgd heeft en gecertificeerd is én preventieve maatregelen genomen zijn. Particulieren en bedrijven zonder scholing en certificering mogen deze middelen vanaf 2023 dus niet zelf meer gebruiken tegen ratten en muizen.
De nadruk komt te liggen op het gezamenlijk nemen van preventieve maatregelen en het wegvangen van ratten en muizen door het inzetten van niet-chemische bestrijdingsmethoden en het op het juiste moment inschakelen van een professional. Pas in uiterste gevallen mogen chemische middelen (ratten- en muizengif) worden ingezet.
Wereldplaagdierdag (World Pest Day) is een jaarlijks terugkerend mondiaal moment waarop wordt stilgestaan bij de risico’s van dierplagen en het belang om deze het hoofd te kunnen bieden. Tijdens de dag wordt op verschillende plekken ter wereld belicht dat plaagdierbeheersers een belangrijke rol spelen in het voorkomen van ziektes die over kunnen gaan van dier naar mens en om te voorkomen dat er grote schade aan goederen, gebouwen en voedsel ontstaat. Ter illustratie: één vijfde gedeelte van de hoeveelheid geproduceerde voedsel op de wereld gaat jaarlijks verloren door plaagdieren!
In Nederland wordt elk jaar aandacht besteed aan World Pest Day door een gezamenlijk initiatief van het KAD (Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen), NVPB (Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven), PCN (Pest Control News) en PLA..N. (Platform Plaagdierbeheersing Nederland). Bij de organisatie van het evenement op 1 juni van dit jaar zijn ook het KNB (Kennisnetwerk Biociden) en het Programma IPM-Knaagdierbeheersing betrokken. In het programma IPM-Knaagdierbeheersing werken de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap samen aan de toekomstige aanpak van knaagdieroverlast. Voor meer informatie: klik hier.
Dit is een origineel bericht van Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD)