Symposium en gelijknamig nieuw boek geven inzicht in mentale welzijn van ‘Elviskinderen’

25 SEP 2023 13:15 | OrthoHulp

Op donderdag 30 november organiseert OrthoHulp een internationaal middagsymposium, genaamd: ‘Elviskinderen begeleiden: uit de schaduw van je overleden broer of zus’. Op die dag verschijnt ook het gelijknamige boek, geschreven door psychotherapeut Ard Nieuwenbroek.

Er wordt te weinig aandacht besteed aan ‘Elviskinderen’ die te maken hebben met mentale problemen. ‘Elviskinderen’, ook wel ‘vervangkinderen’ genoemd in het buitenland, zijn mensen die zijn geboren na het overlijden van een broer of zus. Dat concludeert psychotherapeut Ard Nieuwenbroek. In zijn praktijk heeft hij veel ‘Elviskinderen’ behandeld die met zichzelf in de knoop liggen. Reden genoeg voor het organiseren van een symposium en het publiceren van een boek.

De term ‘Elviskinderen’

De term is afkomstig van de bepalende levensgeschiedenis van Elvis Presley, wiens oudere tweelingbroer overleed tijdens de geboorte. Elvis heeft altijd het gevoel gehad te moeten leven voor twee, als ‘vervangend kind’. Dit verlies heeft hem zijn leven lang op dramatische wijze achtervolgd.

Nieuwenbroek ontdekte in zijn praktijk dat mensen, geboren na het overlijden van een broer of zus, een bijzondere positie krijgen. En met een onmogelijke opdracht worden opgezadeld, namelijk het immense verdriet van hun ouders te helen. Dit oude zeer zorgt volgens hem onbewust voor een laag zelfbeeld wat leidt tot sociale angst in bepaalde situaties.

Met al deze verzamelde kennis schreef Nieuwenbroek, samen met Judith Kimenai, het boek ‘Elviskinderen begeleiden: uit de schaduw van je overleden broer of zus’. De lancering van dit boek vindt plaats op 30 november, tegelijkertijd met het symposium dat hier speciaal voor is georganiseerd. Het evenement vindt plaats in De Poorterij in Zaltbommel en is ook online bij te wonen. De duur is van 13:00 uur tot 16:30 uur.

----------------------------------------------------------------------------------

In het interview met Bram Bakker voor de podcast De Balanskliniek vertelt Ard Nieuwenbroek meer over de levens van mensen die als kind in deze bijzondere positie terecht zijn gekomen. Luister de podcast hier: https://art19.com/shows/balanskliniek/episodes/357882c7-ccb9-4e6f-8911-f7d8ad4f7edc

Meer info over het symposium: https://inschrijven.orthohulp.nl/elviskinderen/

Meer binnen de rubriek Zorg