Jeugdtheatervoorstellingen vallen in de prijzen

15 JUN 2023 09:05 | Het Nationale Theater

Vandaag maakt de VSCD-Jeugdtheaterjury de winnaars bekend van de Zilveren Krekels: de prijzen voor meest indrukwekkende podiumprestatie en productie in het jeugdtheater. Twee producties van HNTjong hebben Zilveren Krekels gewonnen: ‘Erik of het klein insectenboek’ en ‘STOM’.

Op 15 juni zijn de Zilveren Krekels uitgereikt om te laten zien wat er afgelopen seizoen binnen de podiumkunsten voor jeugd en jongeren uitblonk. De jury heeft ‘Erik of het klein insectenboek’, geregisseerd door Noël Fischer, bekroond om de indrukwekkende visuele vormgeving van de voorstelling. Daarnaast won ‘STOM’, geregisseerd door Casper Vandeputte, de Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende productie. De winnaars zijn ook de genomineerden voor de Gouden Krekels en de uitreiking daarvan vindt plaats tijdens de feestelijke afsluiter van het Nederlands Theater Festival: het Gala van het Nederlands Theater op zondag 17 september 2023 in Amsterdam. Het Nationale Theater is met HNTjong de enige landelijke theaterorganisatie die voorstellingen voor alle leeftijden maakt. Ensembleacteur Rick Paul van Mulligen ontvangt de nominatie voor de Arlecchino met zijn rol in Queer Planet (HNTjong), geregisseerd door Noël Fischer. HNTjong voorstelling. Vorig jaar werd HNTjong bekroond met o.a. de Gouden Krekel voor ‘Trojan Wars’. 

Meest indrukwekkende podiumprestatie

De visuele vormgeving van de voorstelling Erik of het klein insectenboek - HNTjong, IRC & Stadsschouwburg Utrecht

Uit het juryrapport: “Erik of het Klein Insectenboek door HNTjong en IRC is een overdonderende visuele ervaring. De individuele prestaties van de vormgevers smelten organisch samen tot een totaalbeleving, die ook geen toeschouwer onberoerd laat. Paradoxaal genoeg stellen ze zich juist dienstbaar op aan de acteurs, die door deze overdaad optimaal uit de verf komen als pietepeuterige, krioelende insecten in het vakkundig afgestofte universum van Bomans.”

Klik hier voor hoog resolutie beeldmateriaal van 'Erik of het klein insectenboek' 

Meest indrukwekkende productie

STOM (10+) - HNTjong

Uit het juryrapport: “STOM van HNTjong is een ongekend spannende voorstelling over een meisje dat niet wil praten. In de bezoeken aan haar psycholoog spelen zij een intelligent spel met elkaar, met ons en met theatrale wetten. Dit levert een vindingrijk verhaal op waarin uiteindelijk muren worden geslecht om met trauma’s te leren omgaan. Casper Vandeputte bewijst weer eens dat hij problematiek die bij jongeren speelt op een heldere, tedere, maar vooral rake wijze kan vertalen naar toneel.”

Klik hier voor hoog resolutie beeldmateriaal van 'Stom' 

 De prijzen

De Krekels, de VSCD Jeugdtheaterprijzen voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie en -prestatie, worden sinds 2005 jaarlijks uitgereikt. Vanuit het jeugdaanbod van het theaterseizoen 2022-2023 selecteert de Jeugdtheaterjury de Zilveren Krekels. Deze vormen de nominaties voor de Gouden Krekels. Alle genres binnen de podiumkunsten voor jeugd en jongeren komen in aanmerking voor de prijzen. De uiteindelijke winnaar per categorie ontvangt de Gouden Krekel.

HNTjong

HNTjong neemt een unieke positie in binnen het Nederlandse theaterlandschap. Als jeugdtheatergezelschap binnen een ‘volwassen’ theaterproducent Het Nationale Theater, mét een stevige en slagvaardige afdeling educatie, kan HNTjong producties en projecten realiseren op een schaal die voor weinig jeugdtheatergezelschappen is weggelegd. Onder artistieke leiding van Noël Fischer vinden de voorstellingen een steeds groter publiek. Twee inhoudelijke lijnen zijn bepalend: de familievoorstellingen en jongeren-producties. De familievoorstelling richt zich op een publiek van kinderen en volwassenen. Voor jongeren ontwikkelt HNTjong een coming of age-lijn. Voorstellingen nemen de jongeren mee door thema's als vrijheid, gender en opgroeien in een nieuwe cultuur. Voor een publiek van jonge mensen die zich beginnen te verhouden tot de wereld om hen heen. Voorstellingen met actuele thema’s, verteld in een hedendaagse, beeldende, muzikale, fysieke theaterstijl.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur