F-16 Orange Jumper te zien op Zomeroffensief

12 JUN 2023 14:41 | Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) toont tijdens het Soesterberg Zomeroffensief voor het eerst de F-16 Orange Jumper, een iconisch toestel dat onlangs aan de collectie van het NMM is toegevoegd. Het Soesterberg Zomeroffensief is een jaarlijks terugkerend evenement van het NMM dat dit jaar gehouden wordt op zaterdag 1 en zondag 2 juli a.s.

F-16 Orange Jumper

De F-16 Orange Jumper was het testvliegtuig van de luchtmacht. Het werd gebruikt om nieuwe instrumenten te testen, maar ook om bijvoorbeeld belasting van de vleugels te onderzoeken. Om alle testapparatuur te bedienen, waren kilometerslange kabels nodig. De oranje klemmen waarmee die kabels werden vastgezet worden in het Engels jumpers genoemd en zo was de naam Orange Jumper snel geboren. In verband met de afbouw van het F-16 bestand door Defensie wordt het toestel toegevoegd aan de rijkscollectie militair erfgoed en krijgt het een plek in de collectie van het NMM.

Soesterberg Zomeroffensief

Tijdens het evenement staan er tal van voertuigen en vliegtuigen static opgesteld, o.a. de Leopard 1V en 2A4, een T-72 tank en een M22 Locust airbornetank. Naast de F-16 Orange Jumper staan er o.a. de Gloster Meteor, de Hawker Hunter en de Lockheed ‘T-bird’. Verder zijn er diverse luchtmachtsquadrons uit binnen- en buitenland, kunnen bezoekers een kijkje nemen in het depot en zijn er tal van kinderactiviteiten. Hoogtepunt is de tankshow in de Arena. Alle informatie staat op nmm.nl/zomeroffensief.

East Flank Defenders

Tijdens het Zomeroffensief is een bijzondere collectie patches te zien, namelijk die van de East Flank Defenders. NAVO-squadrons die betrokken zijn bij de verdediging van de oostflank van de NAVO, noemen zich East Flank Defenders. Deze squadrons zijn tegenwoordig te herkennen aan speciale patches. De patches dragen de naam en het embleem van het squadron, laten de grens van het NAVO-verdragsgebied zien en hebben als spreuk ‘We believe in Ghosts’. De initiatiefnemers van deze patches zijn aanwezig met deze bijzondere collectie.

 De tankshow

Op zaterdag 1 juli ontvangen wij de pers voor een korte rondleiding langs o.a. de F-16 Orange Jumper en de East Flank Defenders. Wilt u daarbij aanwezig zijn, mailt u dan naar communicatie@nmm.nl of bel met Communicatie, Carla Marcus, 0643 507032. Het programma start zaterdag 1 juli om 09.00 uur. Locatie: NMM, Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur