'Ruim driekwart wielrenongevallen komt door gedrag renners'

12 APR 2023 09:32 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, Senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Degenkolb neemt Van der Poel weinig kwalijk na 'ongelukkige' val in Roubaix | Wielrennen | NU.nl

John Degenkolb nam Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen weinig kwalijk na zijn val in Parijs-Roubaix. Zijn val was een ongelukkige uitkomst van een racesituatie met uiteindelijk een pijnlijke schouder tot gevolg.

Hoewel de situatie met Van der Poel en Degenkolb een racesituatie was, speelt veel vaker het gedrag van wielrenners een rol bij het ontstaan van wielrenongevallen. Wielrenners vinden dat 77 procent van de ongevallen worden veroorzaakt door gedrag. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Wielrenners geven daarbij een ander (41 procent) iets vaker de schuld dan zichzelf (36 procent). Niet opletten, stuurfouten maken, te hard rijden, en het niet verlenen van voorrang zijn gedragingen van wielrenners waardoor het wel eens fout gaat.

Met mooi fiets weer in het verschiet, kan het aantal wielrenners in Nederland op de weg weer gaan toenemen. Om ongevallen te voorkomen is het belangrijk dat wielrenners bewust blijven van hun eigen gedrag, én alert blijven op het gedrag van andere verkeersdeelnemers. Hierdoor kunnen ongevallen en letsels voorkomen worden.

Dit is een origineel bericht van
VeiligheidNL

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Sport