NSWZ schrijft brandbrief aan de Tweede Kamer, leegloop leidt tot gevaar voor de veiligheid

06 OKT 2021 13:50 | Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Gister heeft de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid uit naam van de voorzitter Shiva de Winter een brandbrief naar de leden van de Tweede Kamer gezonden om aandacht te vragen voor het snel groeiende probleem in de Zwembranche. Daar waar Corona en de bijbehorende Lockdowns eerder een bedreiging waren dreigt nu de massale leegloop van personeel druk op de zwemveiligheid te leggen.

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat de Gemeente Eindhoven als eerste gemeente in Nederland de keus maakte om te stoppen met recreatief zwemmen en sportlessen in verband met het nijpend personeelstekort. Meerdere gemeenten overwegen deze keuze te maken en hopen op deze manier ook een instroom te creëren van mensen die werkzoekende zijn.

De NSWZ spreekt zijn ernstige zorgen uit over het besluit te stoppen met recreatief zwemmen en aquasport lessen, dat in de Gemeente Eindhoven al is genomen. Dit heeft naast een groot maatschappelijk belang, communicatief belang en sociaal belang ook een sterk veiligheidsbelang. Kinderen die na het behalen van hun zwemdiploma niet de mogelijkheid krijgen de vaardigheden te kunnen oefenen krijgen dezelfde stilstand als destijds tijdens het stoppen van de zwemlessen. Wanneer er geen mogelijkheid word geboden tot het bijhouden van de geleerde slag, ontstaat er eenzelfde veiligheidsprobleem als waar de branche eerder dit jaar tegenaan liep. Kinderen die wel een diploma hebben, maar te weinig meters hebben gemaakt dus daarom niet zwemvaardig genoeg zijn tijdens het vrij zwemmen in zwembaden, meren, rivieren of de zee. Het is van groot belang dat deze doelgroep de mogelijkheid krijgt om dit te kunnen blijven oefenen.

Dan het stoppen van de aqua lessen. Tijdens de lockdowns is gebleken dat vooral de volwassene ongeacht hun leeftijd ernstige motorische, conditionele en sociale achterstanden opbouwde. De aqua lessen zijn niet alleen maar gezellig maar zorgen dat mensen ook fit blijven. Mensen mochten wel hardlopen, maar niet in het zwembad hun sport beoefenen. Vele mensen zijn afhankelijk van een zwembad om aan sport te kunnen doen. Denk aan mensen met bot en spierklachten. Het is ook voor deze doelgroep van groot belang dat de lessen zo snel mogelijk weer van start gaan. Omdat juist bij volwassene hun gehele toestand, denk aan toename van klachten, snel achteruit kan gaan.

Om deze reden heeft de NSWZ een brief gezonden aan de leden van de Tweede Kamer om dringend aandacht te vragen voor dit probleem. Het stoppen van deze essentiële onderdelen van het zwemmen leid tot grotere problemen. De huidige subsidies aan de bestaande bonden zijn niet toereikend om dit beroep onder de aandacht te brengen. De NSWZ vraagt de Tweede Kamer om actief mee te denken aan een oplossing om dit beroep te behouden en de leegloop te laten stoppen.

 

Bijgevoegd de brief aan Burgemeester Jorritsma van Gemeente Eindhoven, De brief aan de leden van de Tweede Kamer en de visie op het Echte Zwemles geven namens de Voorzitter van de NSWZ.

Meer binnen de rubriek Zwembaden en baden