Er zijn al twee gevallen van cholera vastgesteld in Libanon, en met het regenseizoen in aantocht stijgt het risico op verdere verspreiding. Meer dan 190.000 mensen leven in meer dan 1.000 overvolle opvanglocaties zonder toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, wat cholera tot een serieuze dreiging maakt. De huidige omstandigheden, gecombineerd met een overbelast zorgsysteem, vormen een gevaar voor de volksgezondheid.
"We maken ons grote zorgen over het toenemende risico van cholera in Libanon, vooral in de overvolle opvanglocaties," waarschuwt Reintje van Haeringen, directeur van CARE Nederland. "Onze preventieve maatregelen helpen, maar de gezondheidsrisico’s lopen snel op. We hebben meer middelen nodig om verdere verspreiding te voorkomen."
CARE heeft al meer dan 1.000 hygiënekits uitgedeeld, met essentiële items zoals zeep, emmers en schoonmaakmiddelen, aan mensen in de opvanglocaties. Deze pakketten zijn van levensbelang om ziekten als cholera te bestrijden, vooral in gebieden waar toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen ontbreekt. "In sommige regio’s is het drinkwater ernstig vervuild en functioneren afvalsystemen niet meer," aldus Van Haeringen. Daarnaast geeft CARE voorlichting over cholerapreventie, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen.
De gezondheidszorg in Libanon staat onder enorme druk. Meer dan 100 gezondheidsfaciliteiten zijn deels of volledig beschadigd, en vijf ziekenhuizen zijn gesloten. De overbelaste zorgsector kan de groeiende vraag nauwelijks aan, waardoor een cholera-uitbraak desastreus zou zijn voor de bevolking. "Een grootschalige uitbraak zou de toch al fragiele situatie in het land verder ondermijnen," voegt Van Haeringen toe.
Dit is een origineel bericht van CARE Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.