Marktmonitor: Nieuwbouw rijtjeswoning nog duurder door nieuwe CAO

05 SEP 2024 12:30 | Archidat

Valkenburg (Zuid-Holland), 5 september 2024 - De cao Metaal & Techniek 2024, die onlangs is afgesloten, brengt belangrijke wijzigingen met zich mee die de kostenstructuur in de bouwsector aanzienlijk zullen beïnvloeden. Deze loonsverhogingen zijn bedoeld om werknemers te compenseren voor de gestegen kosten van levensonderhoud en inflatie. Werknemers die verantwoordelijk zijn voor de installatie van systemen zoals elektriciteit, warmtepompen en sanitair, vallen vaak onder de cao Metaal & Techniek.

De hogere loonkosten voor deze installateurs zullen onvermijdelijk leiden tot een toename van de kosten voor deze installatiewerkzaamheden. Voor projecten die sterk afhankelijk zijn van complexe installaties, zoals grote utiliteitsbouw of woningbouw projecten, kunnen de kostenstijgingen significant zijn.

De cao-wijzigingen zullen ook invloed hebben op bestaande en toekomstige contracten binnen de bouwsector. Aannemers en opdrachtgevers zullen prijsindexeringsclausules moeten herzien om rekening te houden met de stijgende arbeidskosten. Voor lopende projecten kan dit leiden tot heronderhandelingen over de prijs, wat projectvertragingen en budgetoverschrijdingen kan veroorzaken. Voor nieuwe projecten zullen aannemers waarschijnlijk hogere offertes indienen om zich te beschermen tegen de verwachte stijgingen in arbeidskosten, wat de concurrentie binnen de sector kan beinvloeden.

Het effect van de loonstijgingen op de installatiekosten voor tussenwoningen is relatief groot. Dit komt doordat een groot percentage van de totale bouwkosten van een tussenwoning wordt ingenomen door installaties.

De kostenstijging voor de W-installaties bedraagt 6% de kosten gaan van € 26.517 in 2024 naar € 27.779 per tussenwoning in 2025. Daarmee maken de w-installatiekosten 19,5% uit van de totale bouwkosten. Voor de E-installaties is de stijging zelfs nog groter, de stijging bedraagt 8% en de kosten gaan van € 11.986 in 2024 naar € 12.802 in 2025.

De nieuwe cao Metaal & Techniek 2024 zal dan ook onvermijdelijk leiden tot hogere bouw- en installatiekosten. De loonstijgingen vormen een uitdaging voor bouwbedrijven die al te maken hebben met stijgende materiaalprijzen en andere kosten. Het is cruciaal voor bedrijven om proactief te reageren op deze veranderingen door strategische maatregelen te nemen om kosten te beheersen en efficiëntie te verbeteren. Alleen op deze manier kunnen ze hun concurrentiepositie behouden en blijven voldoen aan de vraag in een steeds complexer wordende markt

Om de impact van de nieuwe cao te beheersen, zullen bedrijven in de bouwsector strategische aanpassingen moeten maken. Dit kan variëren van het herzien van kostencalculatiemodellen tot het investeren in technologieën die de afhankelijkheid van arbeidsintensieve processen verminderen. Daarnaast kan het belangrijk zijn om te investeren in het behoud van gekwalificeerd personeel door middel van verbeterde arbeidsvoorwaarden en scholing, waardoor de productiviteit en kwaliteit van het werk op de lange termijn behouden blijft.

Benieuwd wat de impact van de recente loonstijgingen is op uw project, raadpleeg de Archidat Marktmonitor

Website: https://www.archidat.nl/

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed