Gratis tool voor verantwoord gebruik ChatGPT in het onderwijs

24 JAN 2024 09:00 | Stichting Sterke Teksten

Tool TVF verlegt de focus naar zorgvuldig lezen en kritisch denken

Roden, 22 januari 2024 - Leerlingen leren verantwoord werken met ChatGPT dankzij de tool TVF. In deze tool, voor gestructureerde tekstvoorbereiding en -beoordeling, liggen de keuzes van de zender vast. Samen vormen zij het fundament voor de tekst.

Tool voor voorbereiding én beoordeling

Sinds de opkomst van ChatGPT en andere AI-schrijfmachines in 2022 heeft de tool een verrassende, extra toepassing. De tool TVF werkte al sinds 2009 ondersteunend en inspirerend bij zelf schrijven en bij uitbesteding van de productie van een tekst aan een ander mens. Nu helpt de tool ook bij uitbesteding van het schrijfwerk aan een computer, een AI-schrijfmachine of chatbot. Bovendien functioneert de ingevulde tool in alle gevallen achteraf als beoordelingsinstrument.

Stichting Sterke Teksten stelt de tool TVF, tekstvoorbereidingsformulier, inclusief online oefensessie gratis beschikbaar voor iedereen die effectief wil communiceren: gratis download TVF

https://www.sterketeksten.nu/de-tool-tvf-gratis-voor-jou

TVF stimuleert het denkproces

Een tekst maken met de tool TVF stimuleert het denkproces van leerlingen/studenten in elke communicatiesituatie, in elke taal. Zij maken als zender van een boodschap keuzes voor de ‘onzichtbare binnenkant’ van het eindproduct. Dat is een tekst die aansluit bij de lezer en bij hun eigen doelen. De AI-schrijfmachine produceert vervolgens de ‘zichtbare buitenkant’. 

“Nu zie ik al voor me hoe de tekst er straks uit gaat zien!”, aldus een van de leerlingen die een tekst voorbereidt met het TVF.

De vaardigheden zorgvuldig lezen van de AI-tekst, kritisch denken, vergelijken, beoordelen en aanscherpen zijn cruciaal om uiteindelijk tot een effectieve, eigen tekst te komen. Van basisschool tot en met universiteit biedt het TVF een oplossing voor de zoektocht van docenten naar een manier om leerlingen en studenten verantwoord te laten werken met ChatGPT. 

Meer over tekststrategie kennisplatform tekststrategie.

https://www.sterketeksten.nu/kennisplatform-tekststrategie

-------------------------------------------------------------------------------

Voor de redactie

Marian Stoppelenburg (1960) ontwikkelde het TVF als instrument bij de universele methode voor tekststrategie, Drie Denkstappen naar Sterke Teksten. Marian is drs. in de Nederlandse Taal- en Letterkunde, trainer, ondernemer, docent en voorzitter van de Stichting Sterke Teksten (www.sterketeksten.nu). Over de methode voor tekststrategie publiceerde zij het boek ‘Tekststrategie, in drie denkstappen naar sterke teksten’, 2020, ISBN 9789491710186.

Meer binnen de rubriek Onderwijs