'De Olympische Spelen zijn voor paarden erg dieronvriendelijk'

23 JUL 2021 13:28 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Sarah Pesie, Dierencoalitie in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hoe komen 10 paarden, 20 roeiboten, en 40 zeilboten in Tokio voor de Spelen? | RTL Nieuws

Nederlandse sportpaarden vliegen 19 uur naar Tokio om daar op het allerhoogste niveau wedstrijden te rijden bij temperaturen van 30 tot 35 graden. De lange vlucht en de hoge temperaturen veroorzaken veel stress, maar deelname aan dit prestigieuze evenement lijkt belangrijker dan het welzijn van de dieren. Want hoe kun je nou met droge ogen beweren dat je van je paard houdt, terwijl je het tegelijkertijd onnodig blootstelt aan zoveel stress en risico’s?

De Nederlandse ruiters laten hun paarden overvliegen van Luik naar Japan. Het opstijgen, landen en eventuele turbulentie zijn zeer stressvol. Sommige paarden krijgen hierdoor koorts. Ook de voortdurende herrie tijdens de vlucht is erg vervelend voor de paarden. Na aankomst hebben ze meerdere dagen nodig om te herstellen.

De paarden hebben het zwaar te verduren met de warmte in Japan. De stallen hebben airconditioning, maar de wedstrijden vinden plaats in de buitenlucht. Paarden hebben al last van de warmte bij een temperatuur boven de 25 graden maar in Tokio kunnen de temperaturen oplopen tot 35 graden. Dat is veel te heet voor paarden, zeker gezien de inspannende fysieke activiteiten tijdens de wedstrijden.

Het reizen en het samenbrengen van vele paarden vergroot het risico op de verspreiding van ziektes. Afgelopen voorjaar raakten paarden tijdens een wedstrijd in Valencia besmet met het virus dat rhinopneumie veroorzaakt. Meer dan 700 paarden uit de hele wereld stonden daar bij elkaar in tenten. Maar liefst 17 paarden overleden aan de gevolgen van de besmetting. Om een herhaling van dat drama te voorkomen, gaan de paarden in Tokio eerst 8 dagen in quarantaine. Als kuddedieren ervaren paarden veel stress tijdens een isolement. Die stress is slecht voor het immuunsysteem, dus de kans bestaat dat dieren alsnog ziek worden, zelfs als ze nu gezond lijken te zijn.

De stress van de reis, het risico op ziekte, de prestatiedruk en het gevaar van de extreme hitte worden weggewuifd met de ‘goede zorgen’ voor deze paarden. Zo kunnen dierenartsen infusen toedienen voor extra vocht en is er speciaal voedsel dat tijdens de hitte makkelijker worden opgenomen. Er is therapie om de spieren en gewrichten te onderhouden en er zijn inspuitingen om pijn in gewrichten te verminderen. Er wordt van alles gedaan om het leven van sportpaarden te verbeteren, maar de oorzaak van de ellende blijft. De dieren ondergaan allerlei ingrijpende behandelingen om het leed te verzachten dat mensen hun paard zelf aandoen.

Sarah Persie, dierwetenschapper Dier&Recht, Dierencoalitie

Meer binnen de rubriek Paardensport