Vrouwen en meisjes zwaarst getroffen door crisis in Libanon

07 OKT 2024 07:00 | CARE Nederland

"Zonder snelle internationale hulp zullen vrouwen en meisjes in Libanon de zwaarste prijs betalen voor deze crisis," waarschuwt Reintje van Haeringen, directeur van CARE Nederland. In conflictsituaties worden zij onevenredig hard getroffen, doordat ze blootstaan aan geweld, uitsluiting en een gebrek aan toegang tot levensreddende hulp. In Libanon hebben talloze vrouwen en meisjes hun huizen moeten ontvluchten, vaak zonder enige bescherming of middelen om in hun basisbehoeften te voorzien. Bovendien zijn zij doorgaans de belangrijkste verzorgers binnen hun gezinnen, wat hun positie nog kwetsbaarder maakt. 

Noodopvangcentra in Libanon zijn overvol en bieden nauwelijks privacy of toegang tot essentiële voorzieningen zoals schone toiletten en menstruatieproducten. De situatie wordt verergerd door de voortdurende bombardementen, waardoor velen noodgedwongen op straat of in verlaten gebouwen moeten overnachten. Dit verhoogt aanzienlijk het risico op geweld tegen vrouwen, terwijl het gebrek aan veiligheid en privacy hen ontmoedigt om hulp te zoeken. CARE is momenteel de enige organisatie in Beiroet en het district Mount Lebanon die bescherming biedt tegen geweld gericht op vrouwen en meisjes. Deze ondersteuning omvat veilige opvangplekken waar zij begeleiding en psychosociale hulp ontvangen om de impact van geweld, misbruik en uitbuiting te verwerken. 

CARE dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om dringend extra middelen vrij te maken voor noodhulp, omdat zonder directe actie de crisis verder zal escaleren en de kwetsbaarheid van vrouwen en meisjes alleen maar zal toenemen. "Vrouwen en meisjes spelen een sleutelrol in het herstel van hun gemeenschappen," benadrukt Van Haeringen, "maar zonder de juiste steun lopen zij het risico het hardst te worden getroffen in deze steeds verslechterende situatie.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen