Symposium gericht op aanpakken gevolgen posttraumatisch slavernijsyndroom

06 SEP 2024 13:10 | Het Nationale Theater

Dr. Joy DeGruy en Dr. Glenn Helberg: Ankaa Heling van multigenerationeel trauma

Amerikaans wetenschapper Dr. Joy DeGruy, psycholoog en sociaal-onderzoeker en gespecialiseerd in het multigenerationeel trauma, leidt het Symposium Ankaa Heling van Multigenerationeel Trauma. Een symposium om te komen tot het helen van de doorwerking van het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden. Zelfs 151 jaar na de afschaffing van de slavernij blijven de gevolgen zichtbaar door systematisch racisme, ongelijkheid en onopgeloste trauma’s voor mensen van Afrikaanse afkomst in Nederland.

Dr. Joy DeGruy zal de kritische aspecten van posttraumatisch slavernijsyndroom (PTSS) onderzoeken en de cruciale vertaalslag maken naar de Nederlandse context. Ze zal ingaan op de vraag hoe deze patronen tot uiting komen in Nederland, een land dat een belangrijke rol speelde in de Trans-Atlantische Slavenhandel en profiteerde van de uitbuiting van tot slaafgemaakten in de koloniën.

Gevoelens van schaamte blijven bestaan. Niet alleen binnen de Afro-diaspora maar ook onder de witte gemeenschap in Nederland. Opmerkingen als “Ik heb nooit slaven gehad” of “Ik ben nooit tot slaaf gemaakt” kunnen de complexe erfenis van het verleden en blijvende impact ervan op de samenleving te simpel maken. Dit symposium is een unieke kans om dieper inzicht te krijgen in de manier waarop de erfenis van de slavernij invloed heeft op individuen en hele gemeenschappen en hoe er gezamenlijk aan heling gewerkt kan worden. Het gaat om het doorbreken van patronen op familieniveau en op persoonlijk niveau. Opdat er voortaan genezing en veerkracht wordt doorgeven aan de generaties die volgen in plaats van pijn.

Iedereen kan deelnemen aan het symposium. Daarnaast zijn er focusgroepsessies voor professionals zoals vertrouwenspersonen, educatie- en inclusieprofessionals om racisme en microagressie te leren herkennen en aan te pakken/corrigeren. Maar ook (transculturele) therapeuten, coaching professionals, jongerenwerkers of reclasseringsambtenaren hebben baat bij de sessies die ingaan op verschillende leefwerelden en sociale culturele systemen. De focusgroepsessies worden mede-begeleid door de Nederlandse psychiater Dr. Glenn Helberg.

Over Dr. Joy DeGruy

Dr. Joy DeGruy. Degruy is psycholoog en sociaal onderzoeker gespecialiseerd in multigenerationeel trauma. Haar baanbrekend onderzoek naar de Trans-Atlantische slavernij begon in 1994 en richtte zich specifiek op de doorwerking van de slavernij in de Amerika’s. DeGruy, die de term Post Traumatic Slave Syndrome (PTSS) bedacht, zal een inzichtelijke discussie leiden over de blijvende gevolgen van slavernij en systemisch racisme. PTSS is een theorie die Dr. DeGruy heeft ontwikkeld om het adaptieve overlevingsgedrag te verklaren dat wordt waargenomen in Afro-Amerikaanse gemeenschappen in de Verenigde Staten en de Caribische diaspora, als gevolg van eeuwenlange slavernij en onderdrukking door meerdere generaties.

Dr Joy DeGruy

Foto: Dr. Joy DeGruy

Over de organisatoren

Makida Daniels en José Tojo van Kula Skoro zetten zich in voor het bevorderen van begrip, heling en veerkracht binnen de Afro-diasporagemeenschap en daarbuiten. Door middel van theater, evenementen, discussies en educatieve initiatieven willen zij de aanhoudende effecten van het koloniale verleden aanpakken en een meer inclusieve toekomst opbouwen. Zij worden daarbij organisatorisch gesteund door Het Nationale Theater. De financiële steun komt van het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Evenementdetails

Data: 13-15 september

Locatie: Theater aan het Spui in Den Haag

16-september

Locatie: The Black Archives in Amsterdam

Registratie en meer informatie: www.hnt.nl/ankaa

 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws