'Voortgang klimaatonderhandelingen COP28 stagneert na veelbelovende start'

07 DEC 2023 13:42 | Care Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Rosa van Driel

Aanleiding:
Hoekstra op top: COP28 moet 'begin van einde' zijn voor fossiel | De Gooi- en Eemlander

Nu de eerste week van klimaatonderhandelingen op de Klimaattop (COP28) ten einde loopt, is de vooruitgang op enkele van de belangrijkste kwesties, zoals het uitfaseren van fossiele brandstoffen en afspraken over klimaatadaptatie, tot stilstand gekomen. Na een veelbelovende start is het gebrek aan vooruitgang op de COP28 zorgwekkend.

De operationalisering van het klimaatschadefonds (Loss and Damage Fund) op dag 1 was een mijlpaal voor klimaatrechtvaardigheid, maar het tot nu toe toegezegde bedrag aan financiering kan slechts als een eerste stap worden gezien. De onderhandelaars zijn nog niet in de buurt van een akkoord over veel van de meest urgente kwesties, van de uitfasering van fossiele brandstoffen tot een krachtig steunpakket voor klimaatkwetsbare landen om de klimaatcrisis aan te pakken.

En terwijl COP28 de rode loper heeft uitgerold voor lobbyisten voor fossiele brandstoffen - aanwezig met een recordaantal van 2500 - zijn vrouwen buitenspel gezet. Er waren slechts 15 vrouwen onder de 133 aanwezige wereldleiders, terwijl er bijna twee keer zoveel mannen in de nationale onderhandelingsteams zitten als vrouwen. Als gevolg hiervan is het geen verrassing dat de tekst over de noodzaak van genderrechtvaardige klimaatoplossingen vervolgens is verwijderd.

Het vertrouwen tussen rijke en lagere inkomenslanden is op een dieptepunt beland. Financiële verlichtingen van rijke landen zijn herhaaldelijk verbroken. Nu de onderhandelingen de tweede week ingaan, is het van cruciaal belang dat er concrete, bindende toezeggingen komen als het gaat om klimaatfinanciering. Daarbij moeten de barrières die vrouwenrechtenorganisaties verhinderen toegang te krijgen tot financiering worden gesloopt.

Tijdens COP28 vertegenwoordigt Rosa van Driel in Dubai Nederlandse ngo’s bij de Nederlandse overheidsdelegatie. Als onderdeel van het CARE International klimaatteam, volgt zij de gesprekken en onderhandelingen over gender in klimaatactie, klimaatfinanciering en klimaatschade (Loss and Damage). Rosa is beschikbaar voor interviews.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen