China: Minder afhankelijkheid van China om vrede en veiligheid in Europa te waarborgen

10 JUL 2023 11:06 | International Campaign for Tibet

Minder afhankelijkheid van China om vrede en veiligheid in Europa te waarborgen 

Den Haag, 10 juli 2023 –  In het kader van het China-debat van vrijdag in de Tweede Kamer uiten Tibetanen en ondersteunende organisaties hun zorgen over de mensenrechtensituatie in Tibet en dringen aan op meer bewustzijn en betrokkenheid van Nederland en de Europese Unie (EU) in de regio. Zoals verwacht heeft het China-debat de fatale afhankelijkheid van de Nederlandse- en Europese economie van China blootgelegd. 

Uit het debat bleek dat het herstellen van deze afhankelijkheid en het verkrijgen van meer zeggenschap in deze relatie een grote zorg zou moeten zijn voor Nederland. Temidden van dit debat benadrukken Tibet-groepen en anderen de noodzaak om ook stil te staan bij het belang van Tibet en Binnen-Azië voor de toekomst van vrede en veiligheid in Europa en Nederland. Bovendien moeten de EU en haar lidstaten een beleid voeren van niet-erkenning van de illegale annexatie van Tibet door de Volksrepubliek China (VRC) in al hun aan China gerelateerde zaken. 

In dit verband hebben Tibetanen en hun medestanders een reeks aanbevelingen gedaan aan de Nederlandse regering:

  • Gebruik in alle documenten de term "mensen" (in plaats van minderheid) wanneer u naar Tibetanen verwijst. 
  • Heroverweeg welke China-experts worden geraadpleegd voor studies en advies. 
  • Laat een nieuw rapport opstellen over de invloed van China in Nederland. 
  • Biedt in de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek een extra sectie waarmee mensen zichzelf kunnen identificeren als Mongolen, Tibetanen, Oeigoeren of anderen. 
  • Volg systematisch de ontwikkelingen in Tibet en de Binnen-Aziatische regio, inclusief de mensenrechtensituatie en veiligheidskwesties. 
  • Zorg voor zichtbare steun van de EU en de EU-lidstaten voor de mensenrechtenkwesties van Tibetanen op nationaal en VN-niveau. 

Tibet en de omliggende gebieden dragen een enorme last vanwege hun strategisch belang bij het leveren van zeldzame metalen en grondstoffen aan de wereldwijde elektronica-industrie. Het is absoluut noodzakelijk dat de EU en Nederland krachtig aandringen op de toepassing van het door de VN vastgestelde beginsel van "vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming" van de lokale bevolking voordat enige exploitatie van deze hulpbronnen plaatsvindt. Tibetaanse groepen en hun medestanders zijn er stellig van overtuigd dat de Nederlandse regering door deze zorgen aan te pakken in de bredere context van het strategische belang van China voor Nederland, een cruciale rol kan spelen bij het bevorderen van de dialoog tussen de Dalai Lama en Peking en het vinden van een vreedzame oplossing voor Tibet. 

Voor een uitgebreide reactie op het China-beleid van de Nederlandse regering kunt u contact opnemen met: 

  • Laila Tara Schumann, ICT Europe, Campaign and Communication, tel: +31 6 47 38 35 60 (Dutch & English)
  • Tsering Jampa, President Tibet Support Group Netherlands, +31 6 29004547 (Dutch)

 

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid