De herdenking in Het Nationale Theater: ‘Hebben we wel iets geleerd?’

03 APR 2024 11:30 | Het Nationale Theater

Zes voorstellingen in het teken van Theater Na de Dam 

Met een uitgebreid programma rondom de stilte van herdenking geeft Het Nationale Theater ruimte voor gesprekken over het heden. Theater Na de Dam en Het Nationale Theater tonen gelijktijdige voorstelling in Den Haag en Amsterdam.


Een centrale ambitie van Het Nationale Theater is een levende plek te zijn voor gezamenlijk vieren en herdenken. Ieder jaar wordt de herdenking op de Waalsdorpervlakte uitgezonden in de Koninklijke Schouwburg. Om 20:00 uur wordt de twee minuten stilte samen in acht genomen, waarna de voorstellingen beginnen. De voorstellingen trekken datgene wat ons in herdenking verbindt naar het hier en nu. De bezoeker moet daar iets mee, neemt het mee naar huis, bespreekt het nog in de foyer na, denkt er de volgende dag in de trein nog eens aan terug. Herdenken mag niet verworden tot abstracte formaliteit op zich, een stil ritueel dat terugblikt op een verleden dat steeds verder weg ligt. Samen herdenken gaat ook over de balans opmaken in het heden, stilstaan bij onrecht dat nog altijd doorleeft. Herdenken als uitwisseling zorgt voor meer bewustzijn over de balans van verantwoordelijkheden, tussen overheid en burger, en burgers onderling. In de toekomst zal herdacht worden wat nu tastbaar is. Daar zit het belang dat onze kennis van gisteren invloed heeft op de beslissingen van vandaag.

Cees Debets, directeur Het Nationale Theater: Vieren en herdenken is een belangrijke programmalijn van Het Nationale Theater. Samen vieren en herdenken verbindt en de noodzaak daarvan zien we dagelijks. Op 4 mei staan we even stil, we denken aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, we denken aan het verlies van vrijheid, we denken aan wat ons dit leert. Dat lijkt nu urgenter dan ooit. Hebben we überhaupt wel iets geleerd?

Herdenking in alle theaters van Het Nationale Theater

Het Nationale Theater werkt jaarlijks samen met Theater Na de Dam aan een theaterprogramma rondom de 4 mei herdenking. Dit jaar presenteert Het Nationale Theater zes voorstellingen in alle drie de locaties in Den Haag. In de Koninlijke Schouwburg speelt Tamar van den Dop eenmalig de voorstelling Schuldig landschap, een monoloog die toneelschrijver Nathan Vecht speciaal voor Theater Na de Dam schreef. Malou Gorter speelt tegelijkertijd dezelfde voorstelling in Theater Carré. In Theater aan het Spui staan twee voorstellingen, het jongerenprogramma Laten we bij het bankje verdergaan, en de Engelstalige voorstelling Me and Mr. Jansen, van Raphael Rodan en STET. In Zaal 3 is Scherven en Flitsen te zien van Billy de Walle, over ongestelde vragen over zijn familiegeschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 3 mei presenteert Studio Antigone een toneelbewerking van Het Bittere Kruid van Marga Minco in Het Paradijs, in de nok van de Koninklijke Schouwburg.

Omgaan met ons oorlogsverleden

In Schuldig landschap speelt Tamar van den Dop een personage dat verantwoording aflegt voor hoe we in Nederland met ons oorlogsverleden omgaan. Ze erkent dat er dingen beter hadden gekund, maar verzet ze zich tegen het beeld dat er niks goed is gegaan. Treffende en soms absurde anekdotes nemen ons mee van 1945 tot vandaag; waar herdenken niet langer zorgt voor reflectie, maar steeds vaker een bron is van polarisatie. Hoe gaan we om met het lot van slachtoffers, wat kleurt onze herinnering en waar kijken we liever van weg? Het optreden wordt ondersteund door livemuziek en de regie is in handen van Eric de Vroedt.

Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Herdenking, na de twee minuten stilte, zijn er meer dan honderd voorstellingen te zien in Nederland. Elke voorstelling is speciaal voor Theater Na de Dam gemaakt en heeft op zijn eigen manier betrekking op de Tweede Wereldoorlog. Hieronder vind je de voorstellingen in onze theaters in Den Haag, in aanloop naar 4 mei en op de avond zelf.

PIANOSTEMMEN – TG Goed Gezelschap | Kobra Theaterproducties

1 mei 20:15 | Koninklijke Schouwburg


Het Bittere Kruid – Studio Antigone

3 mei 20:00 | Het Paradijs, Koninklijke Schouwburg


De Laatste Getuigen: Schuldig landschap

4 mei 19:50 | Koninklijke Schouwburg


Scherven en flitsen – Billy de Walle

4 mei 21:00 | Zaal 3


Me and Mr Jansen (English) – Raphael Rodan, Titus Tiel Groenestege, STET - The English Theatre

4 mei 21:00 | Theater aan het Spui


Laten we bij het bankje verdergaan – Het Nationale Theater

4 mei 19:00 | Theater aan het Spui

Fotocredit: Gordon Meuleman

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur