Marco Kroon schenkt zijn uniform aan het Mariniersmuseum

04 AUG 2023 10:04 | Stichting Defensie Musea

Het Mariniersmuseum ontvangt van Majoor Marco Kroon zijn Barathea-uniform: een waardevol kledingstuk uit zijn marinierstijd. Het uniform wordt maandag 7 augustus officieel overhandigd aan het museum. De datum 7 augustus markeert een gedenkwaardige dag voor Marco Kroon omdat hij op deze datum in 1989 begon aan zijn mariniersopleiding in Rotterdam.

Barathea-uniform

De Barathea, een blauw mariniersuniform met een rode streep op de broek en een witte pet, heeft een speciale betekenis voor Marco Kroon en symboliseert zijn beginjaren bij defensie. Marco over zijn schenking: "Mijn uniform symboliseert niet alleen mijn tijd bij het Korps Mariniers, maar ook een belangrijk deel van mijn leven. Mijn mariniersopleiding was het begin van een reis vol uitdagingen, moed en kameraadschap. Het dragen van dit uniform gaf mij een gevoel van trots en verantwoordelijkheid. Het doet me genoegen dat ik mijn persoonlijke herinnering aan mijn tijd bij het Korps Mariniers kan delen met het publiek en dat het een blijvende plaats in de collectie van het Mariniersmuseum." Marco werd in 2009 onderscheiden voor zijn uitzonderlijke moed en leiderschap in Afghanistan met de Militaire Willems-Orde, de hoogste en oudste Nederlandse ridderorde.

Het museum is heel blij met de schenking. Directeur van het Mariniersmuseum, Frédérique van Steekelenburg: "Een Barathea is een uniform met een rijke geschiedenis, het vertegenwoordigt de toewijding en opoffering van onze dappere mariniers. We zijn dankbaar dat Majoor Marco Kroon ervoor heeft gekozen om dit unieke object aan het museum te schenken. Het is een zeer waardevolle aanvulling op onze collectie.”  Vanaf 14 september is de Barathea van Marco Kroon te bewonderen in de tentoonstelling Helden.

Mariniersmuseum

Het Mariniersmuseum is één van de vier Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Gezamenlijk willen de musea het besef vergroten dat vrijheid niet vanzelfsprekendheid is. Het Mariniersmuseum heeft als doel de geschiedenis van het Korps Mariniers en actuele missies onder de aandacht te brengen. Het museum is compleet Nederlands- en Engelstalig.

Mariniersmuseum

Wijnhaven 7-13, Rotterdam

Openingstijden dinsdag t/m zondag van 09:30-17:00 uur, in schoolvakanties ook op maandag geopend.

www.mariniersmuseum.nl

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur