Ronald McDonald Kinderfonds introduceert eerste Familiekar in Nederland

09 JAN 2024 16:39 | Ronald McDonald Kinderfonds

Ronald McDonald Kinderfonds introduceert eerste Familiekar in Nederland.

Familiekar Ronald McDonald Huis Utrecht rijdt in Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht

Vanaf 9 januari 2024 rijdt in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht een nieuwe Familiekar van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Vrijwilligers van Ronald McDonald Huis Utrecht brengen in de avond met deze Familiekar warme dranken, versnaperingen en enkele praktische producten zoals handcrème en oordopjes naar ouders, om ze te ontlasten en ontzorgen. Ook zijn de vrijwilligers beschikbaar voor een luisterend oor als daar behoefte aan is. 

Na een succesvolle introductie in diverse Europese landen is, op initiatief van Ronald McDonald Huis Utrecht, het Wilhelmina Kinderziekenhuis het eerste Nederlandse ziekenhuis waar de Familiekar rijdt. De verwachting is dat dit zal groeien tot een structureel programma in Nederland met 1 of 2 nieuwe Familiekarren per jaar, daar waar een Ronald McDonald Huiskamer in het ziekenhuis aanwezig is. 

Programma Ronald McDonald Kinderfonds

Voor het Ronald McDonald Kinderfonds is dit een belangrijk programma om ouders te ondersteunen om dicht bij hun kind te zijn tijdens de ziekenhuisopname. Naast de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen, biedt deze Familiekar ondersteuning aan ouders die het bed van hun kind niet kunnen of willen verlaten.

Directeur Renate Westerlaken: “Als je kind ziek is, wil je niets liever dan dichtbij zijn. De hal van het ziekenhuis voelt dan al te ver. Hoe fijn is het dan dat de Familiekar bij je aan bed komt. En je niet weg hoeft voor een kopje koffie, je samen met je kind een spelletje kind kunt doen of een tijdschrift kunt lezen”.

Pilot Ronald McDonald Huis Utrecht

Het Ronald McDonald Huis Utrecht is begin oktober 2022 gestart met een pilot, met een geleende ‘Familiekar’ uit Italië, op de afdelingen Panda, Papegaai, Schildpad en Leeuw van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Zowel ouders als medewerkers van het ziekenhuis waren laaiend enthousiast. Gedurende de pilot liep het aantal ouders dat gebruikmaakte van de Familiekar op naar bijna 1.100 ouders per maand. 

Vandaar dat besloten is een eigen Nederlandse Familiekar te laten bouwen, die vandaag officieel in gebruik is genomen. De feestelijke onthulling werd verricht door Antje Monteiro (ambassadeur Ronald McDonald Huis Utrecht) en Renate Westerlaken (directeur Ronald McDonald Kinderfonds) in de Ronald McDonald Huiskamer in het Wilhemina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Vanaf deze maand zal de Familiekar, naast bovengenoemde afdelingen, ook beschikbaar zijn voor de afdelingen Pelikaan en Nicu.

Een luisterend oor

De vrijwilligers bieden de ouders een kopje koffie, thee, soep en iets lekkers aan. Ook kunnen de ouders een tijdschrift, handcrème of oordopjes krijgen en indien gewenst bieden zij een luisterend oor aan de ouders die al een lange tijd aan het bed bij hun zieke kind zitten zijn. “Het assortiment varieert en wordt afgesteld op het seizoen”, aldus Kathelijn van Glabbeek, assistent-manager Ronald McDonald Huis Utrecht. ”We krijgen dusdanig mooie en fijne reacties, de ouders vinden het een ontzettend waardevol initiatief. En daar doen we het uiteraard voor”.

[Foto: onthulling 1ste Nederlandse Familiekar door Antje Monteiro (ambassadeur Ronald McDonald Huis Utrecht) en Renate Westerlaken (directeur Ronald McDonald Kinderfonds)]

 

Meer binnen de rubriek Zorg