Het Spoorwegmuseum toont in de tentoonstelling ‘Sporen van Smaragd’ voor het eerst zijn Indonesische collectie documenten, foto’s, affiches en voorwerpen uit de periode 1864-1949. De tentoonstelling is nog tot 10 november te zien. In het kader van ‘Sporen van Smaragd’ geeft acteur en fotograaf Thom Hoffman tijdens de Plusdag op dinsdag 10 oktober een lezing over de geschiedenis van Nederlands-Indië in relatie tot de ontwikkeling van de spoorwegen in de 19e eeuw. Inschrijven voor deze gratis lezing kan nu via https://www.spoorwegmuseum.nl/plusdag-oktober
Thom Hoffman en Indonesië
Van september tot november 2015 was Thom Hoffman 'Cultural Professor' aan de Technische Universiteit Delft. Met een groep studenten deed Hoffman onderzoek onder de titel ‘Kromo Blanda – perspectieven op Nederlands-Indië’, met als doel te komen tot een website en beeldbank Nederlands-Indië. Uitgangspunt hierbij was de geschiedenis van Nederlands-Indië, en de rol van de 19de- en 20ste-eeuwse fotografie in het koloniale denken en handelen. Hoffman vertelt in een lezing in het Spoorwegmuseum over de geschiedenis van Nederlands-Indië in relatie tot de ontwikkeling van de spoorwegen in de 19e eeuw.
Lezing conservator Evelien Pieterse
Evelien Pieterse is cultuurhistoricus en conservator/bibliothecaris bij het Spoorwegmuseum. De afgelopen twee jaar heeft zij zich intensief verdiept in een nog niet eerder onderzocht deel van de collectie, namelijk de foto’s, modellen, affiches en documenten over de spoorwegen in Nederlands-Indië. Als samensteller van de tentoonstelling neemt zij de bezoeker op 10 oktober om 11.00 uur aan de hand van de collectie mee naar Nederlands-Indië, waarin de spoorwegen een miniatuur van de koloniale samenleving vormden. Daarbij presenteert ze zeven personen die elk op hun eigen wijze een rol hebben gespeeld in de koloniale spoorweggeschiedenis: van de eerste spoorwegpionier, een verzetsstrijder, een avontuurlijk reizigster tot Sukarno, die op twee cruciale momenten in de onafhankelijkheidsstrijd gebruik maakte van de trein.
Dit is een origineel bericht van Het Spoorwegmuseum
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
24 NOV 2024
24 NOV 2024