De banen schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond; steeds meer BN’ers omarmden deze sport en spraken er vol lof over. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit de sportwereld. Inmiddels zijn er verschillende competities en maar liefst ruim 2700 padelbanen in Nederland te vinden. Padel is wellicht de snelst groeiende sport van Nederland en de verwachting voor de komende jaren is dat dit niet zal veranderen.
Padel: toegankelijke en sociale sport
Hoewel padel een heel eigen sport is, heeft het wel raakvlakken met zowel tennis als squash. Het kent bijvoorbeeld dezelfde puntentelling als tennis en wordt als dubbel gespeeld. Het met glazen wanden omheinde speelveld doet weer denken aan squash. Toch houdt iedere vergelijking daar wel op. Zo is het racket anders en het speelveld compacter. De glazen wanden mogen betrokken worden bij het maken van slagen, waardoor er heel verrassende punten kunnen worden gescoord. De sport is hierdoor spannend, maar wel minder inspannend waardoor het voor ieder sportniveau leuk is om in te stappen. Dit laatste wordt aangedragen als de belangrijkste reden dat padel als sport zo gegroeid is in Nederland. Het is heel toegankelijk, zelfs als je net begint kun je gemakkelijk meekomen en genieten van het spel. Padel biedt een sociale en dynamische manier van sporten, wat voor velen een aantrekkelijke afwisseling is van traditionele sporten; je speelt immers altijd met iemand samen.
Veel jonge aanwas
Verenigingen die padel hebben toegevoegd aan hun sportpark hebben gemerkt dat ze meer jongere leden trekken dan voorheen. Padel trekt namelijk, aldus de statistieken, een jonger publiek dan bijvoorbeeld tennis. 30% van de padelspelers is tussen de 18 en 24 jaar en 35% is tussen de 25 en 34 jaar. De grootste groep bij tennissers is bijvoorbeeld ouder dan 45 jaar. Aangezien verenigingen ook willen groeien en omzet nodig hebben voor onder meer onderhoud van de club en de faciliteiten erom heen, is padel een mooie manier om meer leden te trekken. Padel is een leuke, energieke sport wat jongeren meer aanspreekt dan squash of tennis.
Groeiend aantal padelbanen
De toegankelijkheid en het speelse karakter van padel zorgen ervoor dat er steeds meer padelbanen bijkomen. In 2022 startte deze groei aanzienlijk. Veel tennisverenigingen maakten al ruimte voor de aanleg van een padelbaan en er ontstonden zelfs eigen padelverenigingen. Hoewel de grootste groei plaatsvond in 2022 (29% meer banen) en in 2023 (20 tot 25% meer banen) is het afgelopen jaar de groei van meer banen wat afgevlakt naar zo’n 15 tot 20%. Waarschijnlijk zal dit percentage meer afvlakken de komende jaren, omdat er al voldoende plekken zijn om padel te spelen, zowel voor de lol als om te trainen en voor wedstrijden. Toch worden er volgens kenners meer dan 230 nieuwe banen verwachten in de komende tijd. De sport is inmiddels goed ingeburgerd bij veel sportverenigingen en clubs. Met het toenemende aantal banen en toernooien door heel Nederland blijft de populariteit van padel verder stijgen.
Binnen en buiten
Naar schatting zijn er op het moment van schrijven ruim 2700 padelbanen te vinden bij ongeveer 664 padel- of tennisverenigingen. Het fijne aan de sport is dat je het hele jaar wel ergens de baan op kan, want er zijn ruim 1000 indoor padelbanen, 1650+ outdoor banen en ook nog eens 57 overdekte buitenbanen. Omdat de sport nog steeds groeiende is, is het niet in te schatten hoeveel meer locaties er nog bij gaan komen. Verwacht wordt dat er ruimte is voor meer banen, vooral als onder meer tennisverenigingen de padelbanen uitbreiden en de tennisbanen inkrimpen.
Overal padel spelen
Padel is de laatste jaren zo gegroeid dat je het overal in Nederland kan spelen. Van padel Amsterdam tot locaties in Stadskanaal, Utrecht en Oranjewoud; er zijn echt heel veel banen te vinden om een balletje te slaan. Wil je eerst zien of de sport geschikt voor je is, dan kun je contact opnemen met verschillende verenigingen om te informeren naar de mogelijkheden voor een proefles. Ken je iemand die padel speelt, dan is het vaak gemakkelijker om eens als introducé mee te doen. Veel verenigingen hebben hier speciale toernooien voor.
Ranglijst
Als je overigens meedoet aan toernooien dan kun je punten verdienen voor de wedstrijden die je wint. Net als bij tennis en squash wordt er een ranking bijgehouden, waarbij je niet alleen kan zien welke sterkte je hebt als speler, maar ook hoe goed je het doet. Er zijn veel typen toernooien om aan mee te doen, zoals clubkampioenschappen, toernooien tussen verschillende verenigingen, open kampioenschappen en natuurlijk grotere wedstrijden, zoals een NK of Padel Open. De ranking wordt gebruikt voor de plaatsingslijst wanneer je aan een toernooi mee gaat doen. Het is dus goed om altijd je nieuwe punten door te geven of ervoor te zorgen dat de wedstrijdleiding dit voor je doet bij de bond. Net als tennis valt padel onder de KNLTB.
Padel is en zal naar schatting de snelst groeiende sport voor mannen en vrouwen blijven volgend jaar. Zelfs als de aanleg van nieuwe padelbanen gaat afnemen, verwacht men nog steeds een aanzienlijke groei in nieuwe leden voor deze nog jonge sport in Nederland.
Dit is een origineel bericht van Traffic Family
Ga naar alle berichten van deze organisatie.