CARE dient poliovaccin toe aan duizenden kinderen in Gaza

04 SEP 2024 13:43 | CARE Nederland

CARE heeft in de eerste drie dagen van de poliovaccinatiecampagne, die op 1 september 2024 begon, 2.124 kinderen onder de 10 jaar gevaccineerd. Dit gebeurde in hun gezondheidscentrum in Deir al-Balah, waar elk kind twee druppels van het nieuwe orale poliovaccin type 2 (nOPV2) kreeg.

De campagne, geleid door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF in samenwerking met partners, beoogt 640.000 kinderen in Gaza te vaccineren tegen een zeer besmettelijke ziekte die onomkeerbare verlamming kan veroorzaken.

"De polio-uitbraak is opnieuw een vreselijk voorbeeld van hoe het menselijk lijden nog verder kan verergeren als gevolg van ernstig beperkte humanitaire toegang en het uitblijven van een staakt-het-vuren. Dit leed had voorkomen kunnen worden.”, zegt Jolien Veldwijk, Landendirecteur van CARE Palestina (Westelijke Jordaanoever en Gaza).

Polio was 25 jaar geleden uitgeroeid in de Gazastrook, maar is nu teruggekeerd door het huidige conflict. De oorzaak ligt bij de vernietiging van de gezondheidszorg en infrastructuur, waaronder riolering en watervoorzieningen. Ook de beperkte invoer van brandstof, nodig voor het wegpompen van afvalwater dat nu de straten overspoelt, speelt een rol.

De vaccinatie bestaat uit twee rondes. De eerste ronde van vier dagen startte op 1 september. Na een week pauze volgt de tweede ronde, ook in september.

Volgens de WHO worden meer dan 1,6 miljoen doses nOPV2 naar Gaza gebracht om de verspreiding van polio te stoppen.

Er zijn meerdere distributiecentra waar vaccins worden opgeslagen en verdeeld onder gezondheidspartners. Zorginstellingen die deelnemen aan de campagne kunnen bij tekorten extra vaccins krijgen van deze WHO-beheerde punten, die vooral in midden-Gaza liggen.

Overvolle opvanglocaties, gebrek aan schoon drinkwater en slechte hygiëne dragen bij aan de snelle verspreiding van voorkombare ziekten, waaronder polio.

In juli 2024 werd het poliovirus voor het eerst ontdekt in zes afvalwatermonsters uit Khan Younis en Deir al-Balah. Sindsdien zijn er drie kinderen, waaronder een baby van 10 maanden, gemeld met vermoedelijke acute slappe verlamming (AFP), een typisch polio-symptoom. Ontlastingsmonsters, geanalyseerd in Jordanië, bevestigden dat deze kinderen besmet waren met poliovirus type 1.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen