Drie junior klimaatburgemeesters willen gemeenten overtuigen om koelteplekken te maken

17 APR 2024 08:30 | Stichting GeoFort

Herwijnen, 17 april 2024 - Op de Klimaatexpo in Houten zullen op 17 april 11:35 drie junior klimaatburgemeesters hun 3D ontworpen koelteplekken presenteren aan verschillende gemeenten. De drie klimaatburgemeesters zijn tussen de 9 en 12 jaar. Ze hebben een wedstrijd gewonnen, waarbij ze in Minecraft de ‘coolste koelteplekken’ hebben ontworpen. Hun ontwerpen bevatten een speelse fontijn, een zwemvijver, drinkplekken en een schaduwrijk klimparcours. Ze hopen zo veel mogelijk gemeentes te inspireren om actie te ondernemen en daadwerkelijk koelteplekken te gaan realiseren die ook leuk zijn voor kinderen om lekker buiten te spelen.

De wedstrijd is georganiseerd door ‘senior klimaatburgemeester’ Willemijn Simon van Leeuwen. Zij is tevens directeur van het science centrum GeoFort waar bezoekers alles rondom de toekomst van de planeet aarde op een interactieve manier beleven. Willemijn, benadrukt het belang van het betrekken van jongeren: “veel jongeren zijn somber over de toekomst. Wij willen ze laten ervaren dat ze zelf aan de slag kunnen in hun eigen omgeving en dat ook jongeren hun stem kunnen laten horen en veranderingen teweeg kunnen brengen. Het is inspirerend om te zien hoe jongeren hun creativiteit en betrokkenheid tonen bij het vinden van oplossingen voor de klimaatcrisis. Door hun ideeën te presenteren tijdens de Klimaatexpo, hopen we de aandacht te vestigen op het belang van lokale actie en samenwerking tussen gemeenten en jonge leiders."

Op 30 maart organiseerde GeoFort een ontwerpwedstrijd in Minecraft voor de ‘Coolste Koelteplek’. Jens van Hilten, junior klimaatburgemeester uit Nieuwegein werd beloond met de eerste prijs. De tweede en derde prijs gingen naar respectievelijk Kyara en Phäedra uit Asperen. De wethouder Joke van Vrouwerff van de gemeente West Betuwe zat in de jury en was zeer verrast over de mooie ontwerpen die in korte tijd waren gemaakt. Jens was blij met de eerste prijs: " Het was echt gaaf om mijn Minecraft-ontwerp te maken en ik hoop dat mijn Minecraft-wereld een verschil kan maken in de echte wereld!”. Tijdens de klimaatexpo krijgen jongeren de kans om hun ontwerpen te presenteren aan gemeenten die zich bezighouden met klimaatadaptatie.

De Klimaatexpo

De Klimaatexpo dient als een platform voor dialoog tussen verschillende belanghebbenden. De Klimaatexpo vindt plaatst op 17 en 18 april in Expo Houten. GeoFort stand is 3.070. De presentatie van de junior klimaatburgemeesters vindt plaats op 17 april om 11:35 op het spraakmakerspodium.

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van Stichting GeoFort

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid