'Pallets en rollators: de nieuwe dimensie van buitenspelen'

02 FEB 2024 10:32 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Zeina Bassa-Dafesh

Aanleiding:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1027447158/in-deze-speciale-risicovolle-speeltuin-is-het-verboden...

Martin van Rooijen (pedagoog en promovendus op onderzoek naar risicovol spelen) gaat in april de eerste rommelspeeltuin in Nederland openen. Daar komen spullen zoals kabelrollen, kapotte dakpannen, een huishoudtrapje, rollators, meubilair, kussens en pallets. Door de losse spullen in zo’n rommelspeeltuin gaan kinderen weer zelf risico’s ervaren en experimenteren. Want: bij traditionele speelplekken is hier weinig ruimte voor en raken kinderen snel verveeld. Er zijn tegenwoordig dan ook geen kinderen meer te bekennen op straat. Het is logisch dat kinderen massaal binnen gaan gamen. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling.  

Rommelspeeltuinen zijn bij uitstek een makkelijke manier om kinderen weer te laten ontdekken hun grenzen te verleggen en te leren omgaan met risico's. De losse spullen zorgen voor een uitdagende ontmoetingsplek, waardoor kinderen vaker buiten gaan spelen. Ze hebben dit nodig om zelfstandig en veerkrachtig te worden. En dit is heel belangrijk voor de rest van hun leven om met tegenslagen om te kunnen gaan. Anders lopen ze grotere kans op angststoornissen en fobieën.  

Al decennia lang bestaan rommelspeeltuinen (junk playgrounds) in het buitenland. Ondanks deze bekende goede voorbeelden, heeft dit fenomeen nog geen grote doorgang gekregen in Nederland. Het is van groot belang dat gemeenten ook gaan investeren in deze rommelspeeltuinen. Dit is cruciaal voor een gezonde en actieve kindertijd.  

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode