Uitgeverij Lannoo presenteert eerste roman over de strijd om Bachmoet van Michiel Janzen

10 JUN 2024 08:53 | Lannoo

Op menselijke wijze wordt de impact van oorlog getoond op een gezin dat ervoor kiest om in de frontlinie te blijven.

Dinsdag 11 juni a.s. verschijnt bij uitgeverij Lannoo de nieuwe oorlogsroman van Michiel Janzen. In ‘Bachmoet’ beschrijft hij hoe een gezin in de kelder probeert te overleven terwijl boven hen elke vorm van leven vernietigd wordt. 

Menselijk aspect

In dit boek maakt Janzen vooral het lot van de burgerbevolking zichtbaar. Zonder de geschiedenis te verdraaien, toont hij ons de gebeurtenissen en de dramatische gevolgen van zowel de soldaten aan het front als de burgers achter het front.

Fragment uit ‘Bachmoet’

Lev voelt de tijd wegtikken op zijn horloge. Op het moment dat hij zich wil omdraaien, ziet hij dat er een Oekraïense militair met een geweer in de aanslag komt aanlopen. Die roept: ‘Sterf, vuile Rus!’, en schiet de man in het windjack neer. Daarna mikt hij op de liggende soldaat en haalt nogmaals de trekker over. Twee doffe knallen kort achter elkaar. Twee lijken in de sneeuw. Lev staat als bevroren. De Oekraïense militair draagt twee gele banden om zijn arm. Hij ziet Lev staan en richt zijn wapen op hem. Die voelt zijn hart bonzen. De Oekraïense militair houdt zijn geweer nog steeds op Lev gericht. Tik… tik… tik… Hoeveel tijd is er al voorbij gegaan? Lev vreest dat het geen zin meer heeft. Langzaam steekt hij zijn handen omhoog en roept met schorre stem: ‘Slava Oekrajini!’ De militair laat zijn wapen zakken, toont zijn vuist en loopt weer weg. Lev wil zijn ogen sluiten en zuchten. Tik… tik… tik… Instinctief pakt hij Mazepa bij haar nekvel en duwt haar voor zich uit. ‘Als de donder - zo snel mogelijk naar de kelder!’

Lees de eerste roman over Bachmoet. Vraag hier een recensie-exemplaar aan.

Achtergrond

Janzen kiest er bewust voor om een duidelijke achtergrond te schetsen waarbinnen de strijd om Bachmoet plaatsvindt. Het boek bestaat uit vier chronologische delen. De eerste twee spelen zich af in 2014 en 2015 en de laatste twee in 2022 en 2023. Janzen verweeft vloeiend feiten en fictie door elkaar. Voor wie wil weten hoe dit oorlogsconflict ontstaan is en wat er nu precies de afgelopen jaren gebeurd is, biedt ‘Bachmoet’ niet alleen een realistische terugblik maar ook een spannend verhaal. 

Over Bachmoet

Bachmoet is een van de plekken waar de strijd tussen Rusland en Oekraïne het hevigst en langst heeft gewoed en die tienduizenden levens heeft gekost. Tot op de dag van vandaag blijft de frontlinie in de regio betwist.

Over Michiel Janzen

Michiel Janzen schreef eerder een oorlogsroman over Passchendaele 1917 en een trilogie over Otto Skorzeny, een Duitse commando uit WO2. De boeken van Janzen kenmerken zich door diepgravend research en een grote achtergrondkennis van de hedendaagse geschiedenis.  Met ‘Bachmoet’ schreef hij zijn meest actuele boek. 

Meer over de auteur https://bit.ly/3xRJ4oY

Quote van een lezer over Passchendaele

Hitlers geheime Ardennencommando, De jacht op de Führer en Het Vierde Rijk blonken uit door de uitgebreide vakkennis van de auteur in combinatie met zijn talent om enigszins schurende personages zinderende avonturen te laten beleven. De lezer wordt overweldigd met gebeurtenissen die tevens tonen dat kleine details bepalen hoe wij ons de geschiedenis herinneren. 

Met Passchendaele – Operatie Rode Modder verplaatst Janzen zijn strijdtoneel naar de Eerste Wereldoorlog. Het is een gedramatiseerd verhaal op basis van historische feiten. Hij is hier een meester in.

Meer binnen de rubriek Uitgeverij