1 juni, Amsterdam - Ook nu Nederland geleidelijk van het slot gaat, blijft de vraag naar digitale diensten onverminderd toenemen. Met het begin van de coronacrisis werd een enorme stijging waargenomen in de vraag naar datacenterdiensten, mede omdat een groot deel van het bedrijfsleven en het onderwijs zich naar een thuiswerkplek verplaatste. Het onderzoek ‘State of the Dutch Data Centers 2021 - Roadmap to Recovery’ dat vandaag is gepubliceerd, toont aan dat de stijgende vraag naar digitale diensten ook post-Corona doorzet.
Het Centraal Plan Bureau rapporteerde vorige maand [https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Achtergronddocument-Thuiswerken-voor-tijdens-en-na-de-coronacrisis_1.pdf] dat zij een verdubbeling van de hoeveelheid thuiswerkuren verwacht, post-Corona. Ook McKinsey [https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-work/the-future-of-work-after-covid-19] en IDC [https://www.idc.com/mea/events/68768-future-of-work] lieten in hun ‘The Future of Work’ rapportages zien dat deze versnelde digitalisering, ingezet tijdens de pandemie, onverminderd zal doorzetten.
Forse groei bij datacenters dankzij corona
Het onderzoek “Roadmap to Recovery”, een initiatief van brancheorganisatie Dutch Data Center Association, Pb7 Research en CBRE, bevestigt dit beeld. Het onderzoek rapporteert een verwachte groei van 211.000m2 datavloer in de komende jaren, gebaseerd op de plannen die er nu liggen. Dat is een groei van 52% ten opzichte van het huidige oppervlakte. De forse groeiverwachtingen worden deels toegekend aan Corona. Zo gaf bijna een kwart (23%) van de respondenten aan dat de omzet juist is gestegen dankzij de pandemie.
Volgens het Global Competitiveness Report van het World Economic Forum (WEF) [https://www.uva.nl/content/nieuws/persberichten/2020/12/nederland-en-scandinavische-landen-het-beste-in-staat-om-uit-coronacrisis-te-komen.html] staat Nederland in de top 4 van landen die het beste voorbereid is op een voorspoedig herstel, mede dankzij de kwaliteit van haar digitale netwerken. Deze digitale infrastructuren zouden bovendien de overgang naar een meer duurzame en inclusieve samenleving ondersteunen.
Trends: regionale en duurzame groei
Hoewel de vraag naar digitale diensten landelijk toeneemt, vindt er vooral buiten de Amsterdamse hub een duidelijke verschuiving plaats: regionale datacenters profiteren van de kostenoverwegingen van lokale bedrijven, die niet langer willen investeren in eigen on-premise locaties. In plaats daarvan kiezen zij ervoor hun IT uit te besteden aan een colocatie datacenter. Inmiddels telt Nederland 184 colocatie datacenter faciliteiten en 2 zogenaamde hyperscale datacenters.
De toenemende uitbesteding brengt bovendien voordelen met zich mee op het gebied van duurzaamheid. Door centralisatie van de IT apparatuur in een datacenter wordt een hoge mate van energie-efficiëntie bereikt. Bovendien is 88% van de ingekochte energie groen, en sloot de Europese sector als een van de eerste een Pact met de EU European Green Deal.
Amsterdam blijft in trek in Europa
Ook internationaal blijft Nederland een populaire keuze als digitale hub. In het rapport rapporteert CBRE een forse toename in bouwplannen. Bovendien, dankzij haar voorloperspositie op het gebied van duurzaamheid blijft de Amsterdamse hub voorlopig aantrekkelijk, zo voorspelt de vastgoedorganisatie. Veel andere Europese hubs staan pas aan het begin van die duurzaamheidsslag. Een voorbeeld is Frankfurt, waar laatst een bouwpauze werd aangekondigd. De Amsterdamse regio kan daar als duurzame, digitale hub op de lange termijn van profiteren.
Het rapport ‘State of the Dutch Data Centers - Roadmap to Recovery’ is vrij te downloaden via www.dutchdatacenters.nl/sodd2021
Dit is een origineel bericht van Dutch Data Center Association
Ga naar alle berichten van deze organisatie.