Terugblik juni 2024: van koel en wisselvallig naar zonnig en warm zomerweer

28 JUN 2024 07:05 | Infoplaza Network B.V. | Weeronline | Weerplaza | Meteovista

Ondanks het warme zomerweer van de afgelopen dagen is juni 2024 een relatief koele maand met gemiddeld circa 15,8 graden tegen 16,4 graden gebruikelijk. Met ongeveer 230 uur zon verspreid over het land was het wel vrij zonnig. Daarbij viel een gebruikelijke hoeveelheid neerslag, al zijn er grote verschillen in het land.

De eerste 22 dagen van de maand verliepen koel met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van amper 14 graden. De koudste nachten waren in de periode 5 tot 9 juni met landinwaarts minima rond 5 graden. Aan de grond kwam het in de nacht van 8 naar 9 juni zelfs lokaal tot vorst met -0,2 graden in Deelen, Gelderland.

Een aantal dagen volop zomer

Een opvallende weersomslag vond plaats in het weekend van 22 en 23 juni. Het wisselvallige en koele weertype werd ingeruild voor droog, zonnig en warm zomerweer. Op woensdag 26 juni werd het voor het eerst dit jaar tropische warm met 30,2 graden in De Bilt en 31,4 graden in Eindhoven.

De komende dagen liggen de temperaturen in de buurt van de gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar.

Lees ook: dit weer is normaal in juni

Vrij normale neerslagsom, grote regionale verschillen

Er viel tot dusver gemiddeld over het land 60 mm regen tegen 66 normaal. De komende dagen blijft het op veel plaatsen droog, maar het zuidoosten kan in de periode zaterdagavond tot en met zondagochtend enkele stevige buien krijgen. Landelijk gemiddeld zullen we echter zeer waarschijnlijk net onder 66 mm blijven.

Zoals gebruikelijk in de zomermaanden zijn er ook deze maand grote verschillen in het land in neerslag. Een groot deel van de regen viel uit lokale hevige buien. In het westen van Zeeland viel amper 30 mm en in Midden-Limburg viel 30 tot 40 mm. Noord-Nederland was veel natter met 80 tot 125 mm in het noorden van Noord-Holland, de westelijke Waddeneilanden en de westelijke helft van Friesland. Ook in Drenthe en Groningen viel lokaal meer dan 100 mm. In Zeerijp, in het noorden van Groningen, viel 160 mm. 

Een aanzienlijk deel van deze 160 mm viel op maandag 10 juni. Dit was een ronduit herfstachtige dag. In onder andere Veendam en Oldambt (Groningen) viel meer dan 60 mm in korte tijd en was sprake van wateroverlast. In het zuidwesten van Nederland kwam het tot (zeer) zware windstoten met schade tot gevolg.

Bovengemiddeld aantal zonuren, hoge zonkracht

Juni 2024 is bovengemiddeld zonnig. Op basis van de huidige stand en de vooruitzichten tot en met zondag komt gemiddeld over het land het aantal uur zon waarschijnlijk uit rond 230 uur. Daarmee is het aan de zonnige kant, want de norm is 214 uur. Vooral de laatste week scheen de zon uitbundig.

Langs de westkust was het veel zonniger dan in het binnenland. In Vlissingen, Hoek van Holland en Den Helder komt het aantal uur zon waarschijnlijk uit tussen 250 en 260 uur. In Limburg, Gelderland en Groningen zal het aantal zonuren rond 200 uur uitkomen.

De zon staat in juni het hoogst aan de hemel en daardoor is de UV-Index ook hoog. Het zonnige zomerweer eind juni leverde dagelijks zonkracht 7 op. 

Vaak lichtende nachtwolken te zien

Het zonnige zomerweer in vanaf de 23e ging ook gepaard met grotendeels heldere nachten waarin lichtende nachtwolken te zien waren. Ook op 17, 18 en 20 juni zijn ze gefotografeerd. 

Alles over hoe ze ontstaan en een aantal fraaie foto’s in dit artikel.

Vorig jaar was juni recordwarm en recordzonnig

Met een gemiddelde temperatuur van 19,4 graden was juni 2023 meer dan drie graden warmer dan juni 2024 en zelfs recordwarm. Regionaal was sprake van een hittegolf. De zon scheen vaak onafgebroken en gemiddeld over de hele maand scheen de zon 328 uur tegen 214 normaal. Wat neerslag betreft was het een zeer droge maand met gemiddeld 22 mm regen. 

Alle details over deze bijzondere juni 2023

Dit hele artikel online: https://www.weeronline.nl/nieuws/weeroverzichten-2024-juni

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws