'Retourkosten pakketjes lang niet genoeg om milieu-impact te verkleinen'

08 MEI 2023 09:33 | Manhattan Associates

Dit is een expertquote van Pieter Van den Broecke, Managing Director Nederland, België en Duitsland, Manhattan Associates

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Wehkamp rekent vanaf nu retourkosten om grote stroom terugzendingen te stoppen

Retailers zijn begonnen met het vragen van retourkosten aan consumenten vanwege de grote milieu-impact van pakketjes. Bedrijven moeten echter nog veel meer doen om hun impact te verkleinen. Bijvoorbeeld consumenten duurzamere opties bieden voor het bestellen van producten op hun webshops.

De overheid kan hier zeker een adviserende of sturende rol innemen. En bedrijven kunnen zelf ook meer doen om de impact op het milieu te verkleinen. Denk aan het inzetten van extra opties om een artikel terug te sturen. Bijvoorbeeld door klanten de mogelijkheid te bieden om hun thuis geleverde bestellingen in een fysieke winkel terug te brengen.

Daarmee creëert een bedrijf zelfs een win-winsituatie. Winkeliers kunnen items namelijk meteen in rekken terugleggen en verkopen. Dat is zowel vanuit klimaat- als financieel perspectief interessanter dan wanneer een item eerst teruggestuurd wordt naar een magazijn.

Bovendien hoeft het afleverpunt van een bestelling niet altijd het retourpunt te zijn. Winkeliers kunnen consumenten helpen door hen te wijzen op de meest duurzame locatie. Denk aan een winkel.

Ook moeten retailers vóór de aankoop hun klanten online zo goed mogelijk informeren en de kans op retour van een artikel verkleinen. In fashion is het bijvoorbeeld al gebruikelijk om gedetailleerde info weer te geven over kledingmaten en diezelfde informatie ook in aanbevelingen van toekomstige items voor de klant mee te nemen. Zo zijn consumenten in staat een gerichtere keuze te maken. En bestellen ze bijvoorbeeld minder snel meerdere maten tegelijk.

Tot slot wordt het combineren van verzendingen een belangrijk aandachtspunt. Soms kopen mensen ’s ochtends iets en ’s avonds nog iets anders, waardoor alles een dag later in aparte pakketten wordt opgestuurd. Of mensen bedenken zich en willen hun order nog aanpassen of cancellen. Dit is helaas niet gangbaar. Om dit op te lossen, is samenspel nodig tussen retailers en transportbedrijven.

Deze bedrijven kunnen klanten ook de optie geven om een ander moment te kiezen door de impact van de levering op het milieu weer te geven. Zo kunnen ze zelf kiezen om hun bestelling op een later moment te laten leveren of een verzending naar een ophaallocatie te laten sturen. Want vaak is het niet nodig om een pakketje binnen 24 uur te ontvangen.

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt